Lifestyle

4 kötelező szűrővizsgálat az egészségedért!

Az életmódunk lényege a fizikai fejlődés és szebb forma előtt az volna, hogy megelőzzük a különböző mozgásszervrendszeri és életmódalapú népbetegségeket, hogy a testünk elláthassa a funkcióit, és hogy ne kelljen lemondanunk a mozgás és aktív életről csak azért, mert elhanyagoltuk magunkat egykor. Ez lenne legalábbis a legfontosabb cél, a testünk, és a kisugárzásunk fejlődése csupán hab a tortán. Ha a zsírszázalékunkat optimalizáljuk, erősítjük az izmainkat, a szív-érrendszerünk működtetése szintén könnyedebbé válik a testünk számára, az anyagcserefolyamatok helyreállításáról nem is beszélve. Van azonban még egy pár teendőnk, amiket hajlamosak vagyunk lustaságból kifolyólag elhanyagolni. Én ezt úgy küszöbölöm ki, hogy bizonyos szűrések a táplálkozás tanácsadás feltételei az ügyfelek számára, ezzel több legyet is ütünk egy csapásra: mindenki elmegy szűrésre, és én is tudom, ha esetleg nem az én kompetenciámba, hatáskörömbe tartozik az adott személy, vagy amennyiben még igen, nem hetek sikertelensége után derül ki a hiba forrása. A testünk működésével nagy általánosságban nem vagyunk tisztában, így nem árt, ha szakemberre bízzuk, az alábbi vizsgálatokat pedig minden magáért aktívan dolgozó embernek kötelezővé tenném. Hogy miért? Előzd meg, hogy ne kelljen megtapasztalnod a valódi miértjét!

1. Fogászati szűrés: évente egyszer igenis menjünk el fogorvoshoz, aki megvizsgálja a fogaink állapotát: nem tart tovább 10 percnél, mégis ez az első tényező ami a bevitt táplálékokkal találkozik. A gyulladások, rejtett betegségek sok további gondot okozhatnak ami ráadásul befolyásolhatja a fejlődés mértékét is, egy gyulladásban lévő szervezet viszont nem tud optimálisan működni. Kár ragozni, menjetek fogorvoshoz!

2. Éves labor: talán nincs it mit magyaráznom, azonban hozzátenném, hogy TSH értéket érdemes nézetni, az még jobb volna, ha pajzsmirigy hormonokat is nézetnél mellé. A pajzsmirigy alul- és túlműködés népbetegségnek számít ma Magyarországon, okai közt nem csak az örökletes vonal, de a stresszes életmód és rossz táplálkozás is szerepel. Nem árt tehát, ha ezekkel az értékekkel is tisztában vagy, de arra kérlek, hogy a kielemzésével fordulj olyan szakemberhez, aki a megelőzés mivoltát ennek kellően komolyan veszi. A csillagok ugyan mutat(hat)ják az eltéréseket, de ezek referencia tartományok, és némelyik érték tartományon belüli- és egymáshoz való elhelyezkedése is fontos lehet, problémára utalhat. Különösen akkor nézess azonnal labort, ha hajhullást, indokolatlan hízást, bőrproblémákat, cikluszavart, vagy emésztési rendellenességet tapasztalsz. Egy vérvételt mindenki kibír, ne ez legyen az indok!

3. Nőgyógyász, urológus: egyre gyakoribbak a fiatalok körében IS a nőgyógyászati és urológiai megbetegedések, így remélem senkiben nem okoz kételyeket, hogy miért van erre szükség. Az évenkénti rákszűrés és ultrahang nem csak megelőző jelleggel bír, hanem amennyiben gond van, nem mindegy, hogy mikor derül rá fény. A hormonproblémák rendkívül gyakoriak manapság, ráadásul a hormonális tabletták, gyógyszerek, fogamzásgátlók sem segítik ezt a statisztikát. A férfiak körében is egyre gyakoribbak a prosztata betegségei, és mivel ennek is éppoly súlyos következményei vannak, mint a nőgyógyászati betegségeknek, a férfiak sem lehetnek kivételek a megelőzés alól. Légy felelősségteljes, előzd meg a bajt!

4. Bőrgyógyász: a nőgyógyászati, urológiai betegségek mellett a bőrproblémák sem ritkák, egyre több mesterséges kemikáliával érintkezünk, sok esetben sajnos ennek meg is van a hatása. Egy éves bőrgyógyászati anyajegyszűrésre mindig kell, hogy legyen idő. Ha kifejezetten szereted a napot, és nem használsz napvédőt (használj!), vagy szoláriumba jársz, különösen ajánlott a szűrés.

A fenti szűrések mindegyike elérhető TB által támogatott formában, tehát egy forintodba sem kerül, hogy tudd, minden rendben van az egészségeddel. Minden évben összesen ezt a négy dolgot kell megtenned ahhoz, hogy kapj egy általános képet az egészségügyi állapotodról. Ez összesen 4 délelőttöt- délutánt jelent az évedből, de még annyit sem. Mennyi időt is töltünk el felesleges internet böngészéssel és sorozatnézéssel? Melyik is fontosabb?

Megosztás
Címke:
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.