Táplálkozás

5 dolog ami jelzi, hogy jó a diétád

Millió cikket találunk arról, hogy hogyan fogyjunk le nyár előtt gyorsan, hogyan váltsuk meg a világot két hét alatt, de mit is kellene érezni egy normális diéta alatt? Vagy mit nem?

Erről nem sok szó esik, pedig a testünknek igenis vannak fontos jelzései, amiket figyelembe kell vennünk – legalábbis akkor, ha egy egészségre alapuló, kiegyensúlyozott életmódot szeretnénk kialakítani.

dieta

Tehát nézzük sorban, mikor jó egy diéta?

Ha nem éhezel. A koplalós fogyókúrák idejének hál’isten vége! A zsírvesztés egyik alappillére valóban a kalóriadeficit, azonban felmerülhet a kérdés, hogy mennyi deficit kell, hogy legyen? Én a fokozatosság elvében hiszek: inkább lassan, apránként figyelném a testem változásait és ahhoz alakítanám a tápanyagmennyiséget, mintsem rögtön hatalmas deficiten éhezzek, melynek következtében aztán jól belassul az anyagcsere, felborul az emésztés, és a végén azon kapjuk magunkat, hogy „Semmit nem eszem, mégis mindentől hízok”.

Ha nem jelentkezik ételundor. Semmiképp nem tartom egészségesnek a monotonitást. Az életmód célja az, hogy az étkezés élmény maradhasson, de végre kapjon funkciót is, ne csak üres, tápanyagszegény ételeket együnk. Az viszont nem megoldás, hogy „biztos, ami biztos” alapon csirke-rizs-zöldségen élünk, ugyanis egy hosszú gyógyulási folyamatot igénylő étkezési zavarba csúszhatunk bele. Az étkezésnek funkciója van, de nem kényszer, és nem lehet erőltetett, kötelező rossz.

Ha közben kreatív maradhatsz. Diéta szempontjából – már ha a tápanyagokat nézzük – teljesen mindegy a testünknek, hogy egy száraz, ízetlen natúr kevert salátát eszünk csirkemellel, vagy épp egy zöldséges sütőben sütött húspogácsát fogyasztunk el. Némileg ez a fenti ponthoz is kapcsolódik, de annál azért tovább mennék kicsit. Az ember általában akkor érzi jól magát, ha nincs tarthatatlan keretek közé szorítva, tehát adott esetben nem 5 recept közül válogathatsz, hanem kedvedre variálhatod úgy, hogy az alapelveket betartod, ezáltal a célodnak is megfelelő lesz az amit eszel. Fontos a kreativitás, a változatosság, az, hogy tudj kísérletezni.

Akkor, ha érted is a lényeget. Diétának nincs úgy értelme, hogy vakon követed a leírtakat, de fogalmad sincs arról, hogy mi miért jó, vagy mi miért nem. Tudás nélkül is működni fog egy jól összerakott diéta, de ne fogyózni akarj, hanem életmódot váltani. A testedről van szó, aminek az egészségét nem tudod megőrizni akkor, ha nem érted a működését.

Ha nem tarthatatlan. Őrjítő az, amikor mindent grammolni kell, minden étkezésnél minden alapanyagot számolni, lehetetlen mennyiségeket (például 123 g rizs) kimérni, az utolsó falatig. Nem azt állítom, hogy nem fontos számolni, hiszen a kezdeti káoszban valóban szükséges – hiszen a mennyiségen alapszik a deficit is –, de ezt lehet kevésbé kényszeresen is csinálni. Személyes véleményem pedig az, hogy ha egy életmód szerű súlyvesztést szeretnénk elérni, akkor abba nem fér bele az állandó méregetés, hiszen ez nem versenydiéta, hanem életmód.

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.