Lifestyle

6 alappillér, aminek megléte nélkül nem mondhatod egészségesnek az életmódodat

Úgy gondolom, az egészséges életmódhoz hozzátartozik még egy pár fontos tényező, ami ahhoz kell, hogy ne csak fitt és egészséges, de teljesértékű életet éljünk. Néha nem árt kicsit befele is figyelni, és az életmódunk pszichés oldalát is kicsit górcső alá venni. Összeszedtem azokat a –szerintem alapvető, ámde elhanyagolt- mindennapinak tűnő tevékenységeket, amik hozzátesznek az életminőséged javulásához, és segít teljesebb életet élni!

💭 Mentális kikapcsolódás. Nem, nem arra gondolok, hogy elmegyünk edzeni, hogy kicsit kiszakadjunk a munkából, hanem arra, hogy letesszük a telefont, kikapcsoljuk a tv-t, a laptopot, és elmegyünk csak úgy sétálni. Vagy olvasunk egy jó könyvet. Vagy csak bekapcsoljuk a zenét maxon, vagy elmegyünk kocsikázni egy kört. Amikor nincs munka, sem szellemi sem fizikai, csak pihen a testünk és a lelkünk is. Na, ugye, hogy nem gyakori? Pedig erre mindenkinek szüksége van.

💤 Elegendő alvás. Egyáltalán nem vesszük komolyan, főleg azt nem, hogy már éjfél előtt ajánlott mélyalvásban lenni, pedig az idegrendszerünk ilyenkor regenerálódik. Ilyenkor fejlődünk, ilyenkor nyer értelmet az edzéssel töltött sok óra, és ilyenkor dolgozza fel az idegrendszerünk mindazt, ami velünk történt aznap. És nem, az “én bírom 3 órával is”, na az nem megoldás. És remélem nem kell elmagyaráznom azt sem, hogy nem akkor fejlődik az izomzatod sem, amikor dolgoztatod, hanem akkor, amikor munka után megadod neki a pihenést.

👥 A társas kapcsolatainkra sem fordítunk elég időt. Egy jó kávé, mentes süti mellett beszélgetni sokkal jobb, mint pötyögve, de azt az egy órát inkább átgépeljük ahelyett, hogy kimozdulnánk kicsit. Pedig mennyire jót tesz a lelkünknek, az EGÉSZséghez pedig ez is hozzátartozik. Menjetek sétálni, kirándulni, sportolni közösen. Ezek nem csak élmények, hanem az életed bástyáit is adják.

🔎 A szűrésekre sem figyelünk oda. Amíg nincs gond, nem megyünk orvoshoz – mondják sokan. Aztán lehet kapkodni. Ne sajnáld az időt arra, hogy elmenj évente rákszűrésre, bőrgyógyászhoz, fogorvoshoz, és éves laborra. Amíg húzod a szád miatta, már rég túl is lennél rajta. És, hogy hova érdemes menni? Azt egy másik cikkben láthatjátok!

💆🏻‍♀️ Azzal sem foglalkozunk sokat, hogy az énképünk fejlődjön. A testünkért többet teszünk, mert az látszik -gondoljuk mi. Viszont ami a tested előtt méginkább látszik, az tudod mi? Az önbizalmad, és a kisugárzásod. Teszel magadért, sportolsz, igyekszel fejlődni, és az önképed még mindig ott tart, mint a legelején. Nem érzed úgy, hogy ez hátráltat?

⚙️ Arra sem fordítunk sok időt, hogy megértsük, hogy működünk. Gondolok most arra, hogy könnyebb lekövetni egy étrendet értelmezés nélkül, mint átlátni a rendszert, és megérteni, mi miért hogyan jó nekünk. Persze, idő. De ez meg a tested érdeke. Maradj kíváncsi!

Szerintetek mire nem szakítunk elegendő időt?

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.