Edzés

9+1 ok, amiért érdemes elkezdened edzeni!

Amióta az eszemet tudom, sportolok, és amióta tudatosan teszem ezt, mindenkit buzdítok arra, hogy délutánonként ne üljön a fenekén a TV előtt! A sportnak rengeteg előnye van, egészségügyi és mentális tekintetben is, arról pedig ne is beszéljünk, hogy az ember teste micsoda változásokon megy keresztül! Laikusoknak általában csak annyi tűnik fel, hogy az egész napodat eköré építed, mennyi-mennyi lemondásra kényszerülsz, de szerencsére Te minden pozitív hozadékát érezni fogod akkor is, ha mások nem látják át, mit is ad a sport a mi életünkbe. Aztán vannak azok, akik félnek belevágni, mert sosem voltak sportos típusok, a tesiórát sem szerették, így inkább hagyják az egészet. Hozzáteszem azért, mert nem tudják, miről maradnak le. Magadra ismertél? Akkor ez a cikk most Neked szól! Ez egy őszinte cikk lesz arról, hogy mit ad Neked a sport, Neked pedig annyi lesz csak a dolgod, hogy felemeled a feneked, és ma már változtatsz!

1. Bepörög az anyagcseréd. Felgyorsulnak a folyamatok, kevésbé lesz diszkomfortérzeted, jobb lesz az étvágyad, és ha jól is eszel, akkor sokkal egyenletesebb lesz az energiaellátásod a nap során. A puffadás is alábbhagy, egyszóval sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben.

2. Jobban fogsz aludni, pihentebben ébredsz. A társadalmunk (egyik) legnagyobb hibája az, hogy rengeteg időt töltünk számítógép és telefon előtt, közben mindenféle egészségtelen testtartásban ülünk, elfáradni fizikailag nem fogunk, a tartásunk viszont egész nap olyan helyzetben van, ami hosszútávon gerincproblémákat okozhat. Ellenben, ha a képernyő előtt töltött időt edzéssel csökkentjük, és fizikailag is elfáradunk, plusz emellé nem pörgetjük túl az agyunkat mindenféle ingerrel (internettel), az alvás minősége is jobb lesz, és garantáltan pihentebben ébredsz reggel, esetleg egy kellemes kis izomlázzal.

3. Kitartóbb leszel. Akármilyen sportról beszélünk, tudnod kell, hogy nem jön minden eredmény egyszerre. A legtöbb kis lépésért meg kell majd küzdened, és a fejlődésed sosem éri el majd a csúcspontját, ettől lesz viszont egy örök kihívás és állandó motiváció. A legkisebb fejlődésnek is örülünk, és hidd el, ez a fajta küzdelem simán hatással van az életed többi területére is. Egyszer kell csak megtanulnod küzdeni és kitartani, utána ez lesz az alapvető hozzáállásod minden helyzetre, ami folyamatos munkát igényel.

4. Fejben is erősödsz. A sport nem csak fizikai terhelés, az egész mögött egy hatalmas mentális küzdelem áll. Én úgy gondolom, hogy fele fizikai kihívás, fele pedig fejben dől el. Sőt, egy erős elme sokkal több holtponton átvisz, mint a puszta fizikai felkészültséged. A teherbírásod minden edzéssel egy fokkal erősebb lesz, míg rá nem jössz arra, hogy tulajdonképpen bármire képes vagy, amire felszívod magadat. Ha pedig valami miatt mégsem, akkor életbe lép a 3. pont.

5. Király dolog fejlődni. Mármint külsőleg, és fizikailag. Erősebb leszel, nem lihegsz 4 emelet után a lépcsőn, a bevásárlást simán becipeled egy fordulóval, és egyszer csak jó helyeken kisebbek lesznek a ruháid, jó helyeken pedig nagyok. Lassan elhúzol a konfekció méret mellett, és baromi nagy büszkeséggel fog eltölteni, hogy ez igen anya, a te combodra még gatyát se gyártanak! J Jó érzés lesz, hogy mindig egy kicsit jobb formádat hozhatod, és hopp, egyszer csak bedarál a fejlődés, és nem akarod már abbahagyni.

6. Minél több izom van rajtad, annál többet ehetsz hízás nélkül. A több izom fenntartásához a szervezetednek több energiára, tehát kalóriára, tápanyagra van szüksége. Persze nem mindegy, hogy mit eszel, de azért nem mindegy, hogy 1400, vagy 3000 kalóriát ehetsz meg.

7. Instant boldogsághormon. Baromi sok hormonális folyamat zajlik a testedben miközben sportolsz, de tagadhatatlan, hogy egy szimpla sikerélmény minden nap mennyi örömöt okoz, főleg egy rosszabb munkanapon.

8. Segít megelőzni a mozgásszervrendszeri megbetegedéseket. Tudom, furán hangzik, de figyelj! A JÓL, HELYES technikával végzett sport pontosan azt teszi veled, amire ki vagy találva: a mozgásra. Ha nem sportolsz, elkezd fájni a térded, a rossz tartástól a derekad és a hátad, esetleg a nyakad, a gerinced mellett lévő kis izmok satnyulnak, nem látják el megfelelően a funkciójukat, az arra hajlamos izmok rövidülnek, és ezt úgy próbálja kompenzálni majd a tested, hogy más izmok és a gerincoszlopod helyzete megváltozik. Na, ez nem jó. Itt jön az, hogy itt fáj, ott fáj, ellenben ha sportolsz rendszeresen és ésszel teszed ezt, plusz nyújtasz is -eleget és szakszerűen, ezt ne felejtsük el-, akkor szépen kiegyenesedik a tartásod, a mozgásszervrendszered pedig nagyon boldog lesz, hogy rendeltetésszerűen használod, és nem hanyagolod el. Halkan megjegyzem, hogy nekem egy térdproblémámat, melyet műteni kellett volna, a sport egy év alatt tökéletesen helyrehozta. Keressetek profi szakembert, előzzétek meg a bajt!

9. Napi 60 perc sport még mindig csak a napod 4%-a. Ennyit ne sajnáljunk azért magunkra, az egészségünkre. És, hogy ennek mi az előnye? Megtanulod beosztani a napodat, megszervezni az életed, előrelátóan, tudatosan élni.

10. És talán a legfontosabb: végre megtudod, hogy mire vagy képes. Rengetegen küzdenek önértékelési problémákkal, önkép- és testképzavarral, na erre pontosan az a megoldás, hogy megtanulod magad egy másik szemüvegen keresztül nézni. A sikerélmények, a fizikai és mentális fejlődések után Te is érezni fogod, hogy saját magad legjobb kiadását éled jelenleg, és ez csak a Te küzdelmed eredménye. Ne feledd, ha nem állsz neki, semmi nem fog változni. Ha viszont belevágsz, az egész életed új fordulatot vesz. Belekezdeni nehéz, de a sikerélmény úgyis mozgásban tart!

Megosztás
Címke:
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.