Táplálkozás

A nyári diéták legnagyobb buktatói…

Biztos vagyok abban, hogy Te is találkoztál valamilyen úton-módon extrém fogyást ígérő nyári diétával, nyári életmódváltással, strandformát eredményező csodamódszerrel, de most el kell, hogy keserítselek…

Ilyen nem létezik.

Ebben a kis írásban el szeretném magyarázni, hogy mi a legrosszabb, amit tehetsz, ha gyorsan formába akarsz kerülni. Adok viszont a végén pár tanácsot, hogy mi az a pár változtatás, amivel biztosan fejlődni fogsz, és nem lesz belőle egy erőltetett, görcsös koplalás és ezt követően jojó-effektus.

Kezdjük az alapoknál. Diétázni – pontosabban zsírt veszíteni – úgy lehet, és úgy ajánlott, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elégetsz. Emellett figyelned kell a folyadékbevitelre, a rostbevitelre, valamint arra, hogy a szénhidrát, fehérje és zsír (esetleg metabolikus és hormontípusodnak megfelelően) beviteled megfelelő arányban és minőségben történjen. Ha nem túlzó a deficit, és esetleg még sportolsz is mellette, először a feleslegesen visszatartott víztől fog megszabadulni a tested, majd elkezd pörögni az anyagcsere a rostnak és víznek, valamint megfelelő tápanyagoknak köszönhetően, és beindul szépen a fogyás, zsírvesztés. Ez nem egy villámgyors folyamat, át kell állni a testednek is, de figyelmeztetlek: attól, hogy direkt sokkal kevesebb kalóriát viszel be, nem lesz jobb az eredmény. Ha extrém deficittel sokkolod az anyagcserédet, az szépen belassul, mivel azt fogja gondolni, hogy éhezel – így elkezd okosan raktározni, tartalékolni. Lehet, hogy ez nem rögtön következik be, hanem hetekkel később, de a lényegen nem változtat: a lelassult anyagcseréd egy idő után bedobja a törölközőt, és elkezdesz újra hízni, de már emésztési zavarokkal együtt.

És igen, ha nyáron csinálod ugyan ezt, akkor nyáron is ugyan az lesz az eredménye. Nem biztos, hogy azonnal, és nem biztos, hogy hirtelen, de extrém kalóriadeficittel élni nem játék. Miért? Mert a hormonháztartásunk roppant érzékeny minden ilyen változásra. Tudnod kell, hogy a testünk a feladatait úgy látja el, hogy ha valamire nincsen kapacitása a kevés energia miatt, akkor szépen lassan változtatnia kell a feladatok listáján. Nekünk nőknek pedig fokozottan kell figyelnünk arra, hogy a hormonháztartásunkat ne tegyük kockára egy villámdiéta miatt, mert a maga után hagyott károkat borzasztó nehéz lesz helyrehozni. Nem ritka ebben az esetben az sem, ha felborul a ciklus, kimarad a menstruáció, hiszen az ösztrogén és progeszteron aránya és mennyisége nagyban függ az életmódunktól.

És ez még csak az egyik érvem volt.

A másik az az, hogy nincs értelme valamibe belekezdeni, ami csak egy ideiglenes formát ígér (és itt most természetesen nem az élsportról beszélek), hiszen mennyivel egyszerűbb lenne egész évben egy egészséges életmód szerint élni, egészséges testben élni, nem igaz?

A hirtelen kapkodás általában hirtelen befejezéshez vezet. Nem érted igazán, mi történik a testeddel, mit mikor miért kellene enni, és nem is kifejezetten fogod jól érezni magad az esetleges változás ellenére sem, mert azért valljuk be, a monotonitás és az éhségérzet – nem beszélve a diszkomfortérzetről – nem tartható be életvitel szerűen.

Mit javasolok tehát Neked, ha nyárra SOS formába szeretnéd hozni magad?

1. Ha eddig nem tetted, kezdj el sportolni! Ne őrült tempóban, hanem képességeidhez és edzettségi szintedhez mérten fokozatosan emeld a terhelést! Legjobb az lenne, ha kezdőként egy edző segítené a munkádat.

2. Figyelj a folyadékbevitelre! Tiszta víz legyen a legfőbb folyadékpótlásod, és a tskg/0.5 dl víz fogyasztása lenne a cél naponta. Sport alatti folyadékbevitel nem számít, és minden kávé, energiaital körülbelül 4-6 dl vizet hajt ki a szervezetedből, így ez a mennyiség az alap szükséglethez adódik.

3. Egyél zöldséget, de ne csak azt! Kell a szénhidrát is, de ne feledd, egy átlagos felnőtt női testnek körülbelül 400 g, egy átlagos felnőtt férfi anyagcseréjének pedig körülbelül 600 g zöldség fogyasztása lenne ideális naponta. Ezt a mennyiséget nyersen mérjük, de azt bárhogy elkészítheted!

4. Ilyen hőségben kerüld a kávét, energiaitalt, vízhajtó italokat és teákat!

5. A cukros édességek és hűsítők helyett készíts cukormentes, egészséges finomságokat!

6. Cseréld le az általad fogyasztott alapanyagokat feldolgozatlan, teljes értékű tápanyagforrásokra. Így például a szénhidrátok lassan felszívódóak legyenek, a zsírok telítetlen zsírok legyenek főként, a fehérjebeviteled nagy részét pedig próbáld természetes, növényi és/vagy állati forrásból fedezni!

7. Fordíts időt a pihenésre, naponta 7-8 óra alvás szükséges ahhoz, hogy minden rendben működjön a testedben!

8. Légy türelmes! Gondolj arra, hogy mennyi ideig ettél rosszul, mennyi ideig nem sportoltál. Most elkezdtél figyelni magadra, de idő kell a testednek a fejlődéshez!

9. Ne koplalj. Általában – ha nem mérjük az ételt – az a legjobb mennyiség, amivel jóllakunk, de még nem telít el minket kellemetlenül. Legyen energiánk, ne maradjunk éhesek, de figyeljük arra, hogy étkezés után mozgékonyak maradjunk, ne együnk kajakómáig és hasfeszülésig!

10. És a legfontosabb: mindennek járj utána! Légy kíváncsi, tudd, hogy mi hogyan működik. Kérj magyarázatot, segítséget, olvass magad utána, de legyél információéhes! A testedről van szó!

És persze ne felejtsd el azt sem, hogy nem vagy lecsúszva semmiről, életmódot váltani sosem késő, csak kezdd el!

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.