Lifestyle

Anyuka-kompatibilis életmódtippek, melyek megkönnyítik a napjaidat

Várandósságom alatt fogalmam nem volt még, hogy hogyan fogom megoldani a lehetőség szerinti egészséges táplálkozást egy újszülöttel. Idő közben aztán csak kialakult egy rutinunk itthon, amibe még az én „különleges igényeim” is belefértek. És bár buktatók vannak zömével – és úgy gondolom ahogy nő a gyerkőc, egyre több lesz -, de egy kis előrelátással és ezzel a pár tippel szerintem Nektek is könnyebben fog így menni a dolog.

Miért is fontos odafigyelni? Szerintem aki tapasztalt már egészséges életmód terén, nem kell neki bemutatnom: egyszerűen az ember érzi, hogy milyen, amikor tényleg jól működik a teste. Ezután beleesni egy gyorsan felszívódó szénhidrátos- állandóan éhséggel küszködő- állandóan álmos közérzetbe nem valami kecsegtető. És itt is vagyunk a lényegnél: az ember ilyenkor különösen nagy terhelés alatt van. Egyfelől az ébrenlétek miatt növekszik a kalóriaigény, másrészt a szoptatás miatti tejtermelés is jelentősen megemeli a tápanyagszükségletet. Ráadásul a legfontosabb, hogy a baba érdeke is, hogy édesanyja egészségesen, táplálóan egyen: az anyatej mellett a kiegyensúlyozottabb nappalok és éjszakák is sokat javítanak a kicsik közérzetén, hiszen rendkívül gyorsan átveszik a feszültséget az anyukájuktól.

A következőkben azokat az apró, de mégis –számomra- életmentő tippeket olvashatjátok, amik már kórházból hazaérve is rengeteget segítettek a gyermekágyas időszak átvészelésében.

Mindig legyen kéznél folyadék. Szülés után is rendkívül fontos a folyadékpótlás, plusz a későbbiekben ez lesz a tejtermelés egyik alapköve. Nem tudja azonban soha egy anyuka, hogy mikor ragad épp a kanapén a rajta alvó babával a sokadik altatás után, vagy épp szoptatva amikor nincsen segítő kéz a közelben, úgyhogy azt javaslom, mindig legyen mellettetek egy üveg víz, tea. érdemes nem csavaros kupakút választani, hanem pattintós kulacsot, amit akár fél kézzel is fel lehet nyitni.

Mindig legyen otthon gyorsan fogyasztható, melegítést nem igénylő étel. Házi zabkekszek, sós tallérok, pufirizs, akármi, a lényeg, hogy pár pillanat alatt fogyasztható legyen melegítés nélkül, és nem igényel az elfogyasztása sem evőeszközt, sem tányért. A zabkekszek és tallérok egyébként elég tartósak, egyszerre is le lehet sütni belőlük egy nagy adagot, ami nem vesz el többet, mint fél óra, viszont nagyon hálás dolog ez!

Érdemes amit lehet, előre kiporciózni. Én hamar átálltam a dobozolásra ismét, hiszen így nem húzom az időt a kipakolással- étel kimerésével, csak ki kell szedni a hűtőből az adag ételt és mehet is a mikróba. Ajánlom azért, hogy inkább üveg dobozokat használjatok, ne műanyagot, ennek egészségügyi és környezetvédelmi okai is vannak.

Villámreggelik, villámuzsonnák. A reggeli és a közti étkezéseket én sosem bonyolítom túl. Reggelire zabkása, rizskása, esetleg előre lesütött és elcsomagolt omlett, amihez csak friss zöldséget kell vágnom. Szóba jöhet mindenféle egészséges alapanyagból készült palacsinta, gofri is, hiszen nagyon jól eltarthatók hűtőben, és variálni is könnyen lehet. A turmixokat is ide sorolnám még, és habár egy étkezést nem feltétlen tud kiváltani, SOS megoldásnak kiváló. Ehhez is érdemes kiporciózni gyümölcsöket a fagyasztóba még várandósan, és ezzel sem meg később az idő.

Egytálételek, főzelékek. Mostanában az egyszerűség híve vagyok, így amikor főzök, leginkább ezeket részesítem előnyben. Lényeg, hogy legyen benne minden ami ilyenkor kell: sok lassú felszívódású tartalmas szénhidrát, elegendő – tehát bőséges- rost, és fehérje, valamint valamennyi telítetlen zsír. Amellett, hogy gyorsan készen van, a mosogatást is jelentősen lerövidíti, ami sokszor aranyat ér, amikor versenyt futunk az idővel, hogy a gyermek ébred-e előbb, vagy a kaja lesz kész. Egy külön cikkben recept ötleteket is hozok majd. Minél egyszerűbb, annál jobb!

Érdemes olyan ruhában lenni otthon, ami alkalmas egy kis mozgásra. Amíg a baba alszik, máris könnyebben tud az ember nekiállni egy kis átmozgatásnak, vagy nyújtásnak. Ez is egy plusz motiváció lehet ahhoz, hogy visszaálljon az életünkbe a rendszeres testmozgás, persze csak miután újból megengedetté válik.

Csak az legyen a szekrényben, amiből egészségeset tudunk főzni. Habár a nasik nagy része általában nem az, lehet találni olyat is, ami abszolút támogatja az életmódunkat és még csak elkészíteni sem kell, például a csomagolt gesztenye, magok – mértékkel-, aszalványok, szárított gyümölcsök és zöldségek, gyümölcs és gyümölcs szeletek. Ami pedig a szekrénybe kerül, az lesz előbb-utóbb a tányéron is.

Időbeosztás támogatása. Én 3 naponta főzök, azt is kiporciózom. Ha főzök, igyekszem a legkevesebb macerával járó ételeket elkészíteni amik kellően tartalmasak, de nem igényelnek sem különleges összetevőt, sem pedig sok időt-edényt vagy különleges elkészítési módot.

Remélem hasznos volt Nektek is ez a pár tipp, én jelenleg is ezekkel igyekszem menedzselni a mindennapokat. Néha az egyszerűség  sokkal többet ér, mint bármi más, de az egészségünkről, fittségünkről ilyenkor sem kell lemondani – sőt! Azt hiszem a terhelés csak ezután jön igazán!

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.