Táplálkozás

Az igazság a zsírégetőkről: kinek, mikor, melyiket?

Annyiféle zsírégető van manapság, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik mindezek között. Szép színes dobozok, sok-sok idegen szóval, mint a stimulánsmentes, lipotropikus, termogenikus, mátrixok és kémiai vegyületek. Vajon legális vagy illegális, beszedhetem-e vagy sem, fog-e gondot okozni, ha valamilyen betegséggel küzdök vagy gyógyszert szedek, hat-e a fogamzásgátlóra stb. Rengeteg kérdés, amire most megpróbálunk válaszolni. A zsírégetőkön belül is a két leggyakrabban előforduló típust fogjuk kivesézni, a liportopikus és a termogenikus zsírégetőket.

Kezdjük a stimulánsmentes zsírégetőkkel, ahova a lipotropikus zsírégetők is tartoznak. Ezek azok, amelyekben nincs az idegrendszerre ható anyag (mint pl. a koffein), ezáltal nincs hatással a pulzusra, vérnyomásra.

Hatásuk:

Főképp azoknak javasolt, akik keringési rendszeri problémában szenvednek, mint amilyen a magas vérnyomás vagy szívritmus zavar. Azoknak is különösképpen javasolt ilyen típusú táplálék-kiegészítőt fogyasztani, akik az ideális testsúlynál legalább 20%-kal nagyobb felesleggel rendelkeznek vagy legalább 30 kg súlyfelesleggel küzdenek. Náluk ugyanis különösen nagy problémát jelenthet a máj elzsírosodása és anyagcsere belassulása.

A leggyakrabban előforduló lipotropikus hatóanyagok a CLA, L-carnitine, kolin és inozitol. Ezek többségében elősegítik a zsír energiaként történő felhasználását a szervezetben különböző módokon.

Mindezek természetes, a szervezetben egyébként is előforduló hatóanyagok, amelyek az előírt mennyiségben fogyasztva semmilyen mellékhatást nem okozhatnak. Fogyasztásuk a terméktípustól függ, de jellemzően vagy az étkezés idejéhez kötött (előtte 30 perccel) vagy az edzés idejéhez kötött (pl. L-carnitine esetén edzés előtt 15-30 perccel kell fogyasztani)

A másik típus a termogenikus zsírégető készítmények, amik olyan stimuláns hatóanyagot tartalmaznak, amelyek a szervezet hőháztartását befolyásolva fokozzák az energiafelhasználást, így megfelelő étrend mellett könnyebben alakítható ki negatív kalória mérleg, ami segíti a gyorsabb és könnyebb fogyást. Energizáló hatásúak, gyorsítják az anyagcserét, ami hatékonyabb edzéseket tesz lehetővé és aktívabb mindennapokat a csökkentett kalóriatartalmú étrend ellenére. Erős hatása miatt kizárólag egészséges egyéneknek ajánlott.

Szigorúan tilos termogenikus hatású zsírégetőket alkalmazni keringési rendszeri probléma esetén, terhesség, szoptatás idején, pszichés betegségeknél és pajzsmirigy problémáknál.

A termogenikus hatású zsírégetők fogyasztását a lefekvés előtti 4 órában kerülni kell, különben megzavarja a pihentető alvást. Kifejezetten azon egészséges egyéneknek ajánlott a fogyasztása, akik sportolnak, odafigyelnek az étkezésükre és csupán néhány kilótól szeretnének megszabadulni vagy formába hoznák magukat valamilyen esemény miatt. Fogyasztásuk 1-2 hónap időtartamig ajánlott aztán a hozzászokás miatt érdemes kb. ugyanennyi pihenőt tartani.

Gyakori hiba a gyors fogyás érdekében rögtön termogenikus zsírégetővel nekiesni az életmódváltásnak. Mivel ez a termékcsoport számít a legerősebb hatásúnak, így ezután nem lesz mihez nyúlni, ha „ellőttük ezt a puskaport” is.

A termogenikus hatású zsírégetőkben is legális hatóanyagok lehetnek csak, mint amilyenek a koffein, cayenne bors, guarana, zöld tea kivonat.

Fogyasztásuk az ébredéshez vagy az edzéshez kötött. Vagy reggel éhgyomorra (érzékeny gyomrúaknál étkezés közben célszerű) vagy edzés előtt bizonyos idővel kell fogyasztani.

Ne felejtsd el, teljesen mindegy, milyen zsírégetőt választasz, ha a táplálkozásodra nem figyelsz oda, sok változást ne várj, mert ezek pontosan a csökkentett kalória bevitel mellett fejtik ki igazán a hatásukat. Úgy viszont remek segítséget nyújtanak akár a fogyás beindításában vagy az utolsó kilók leadásában!

Megosztás
Nutriversum Team

Nutriversum Team