Lifestyle

Buta tanácsok, amikkel tönkreteszik az életmódváltásod!

Év eleje van, most indult be az igazi életmódváltás turné, minden második ember kezében salátát látunk, elhangzik az „Idén biztosan sikerül!” kulcsmondat, a táskákból kificcennek a fehérjék és a vitaminok, és mindenki szakértő lesz hirtelen a környezetünkben. Esélytelen, hogy ne kapj pár tanácsot, már ami az étkezést és edzést illeti, úgyhogy megelőzvén az elbizonytalanítás következtében létrejött káoszt a fejekben, összeszedtem minden olyan top tippet, amit az évek alatt én is megkaptam. Persze az elején még el is gondolkodtam rajtuk, aztán ahogy rutinosabbá váltam, egyre többet tudtam, már elengedtem ezeket a tanácsokat. Ha kezdő életmódváltó vagy, ez Neked szól! Ezeket semmiképp sem fogadd meg!

“Mindenből csak egy kicsit, nem kell ezt túlbonyolítani! Nem a cukorral, liszttel van baj, hanem a mértéktelen evéssel!”

Azt bizonyára ezek az illetők nem tudják, hogy minden emésztőrendszer, anyagcsere más, ami valakinek bejön, nem biztos, hogy Neked is be fog válni. A metabolikus típusokon kívül – ami meghatározza hogy inkább zsíros, avagy inkább szénhidrátos étkezés javasolt valakinek – léteznek továbbá hormontípusok is, amelyek figyelembevételével bizonyos ételeket, ételcsopotokat is ki kell szednünk egy étrendből, de van, amit meg pont, hogy be kellene illesztenünk a kedvező hatásai miatt. És ha ezt nem is nézzük, a gyorsan felszívódó egyszerű szénhidrát senkinek nem kell a táplálkozásába, nem beszélve a többszörösen feldolgozott élelmiszerekről, amelyek tápértéke messze nem éri el a megfelelő szintet. Viszont azt sem lehet kijelenteni, hogy van, ami hizlal, van ami pedig nem. A mennyiség és elosztás, valamint a minőség valóban fontos egység, így nem lehet egy táplálkozási rendszer megreformálásáról beszélni, ha csak a fehérlisztet és cukrot iktatjuk ki a mindennapokból.

“Gyümölcsöt és zöldséget kell enni, nem vitaminokat szedni!”

A gyümölcsök és zöldségek vitamintartalma valóban fontos, azonban már sajnos egyáltalán nem elég az, ami bennük van. A zöldségek-gyümölcsök nagy része kamionokon érnek, permetszerekkel kezeltek, a mai hatások melletti vitaminigényünk pedig messze elszaladt a természetes vitamintartalom mellett. Nézzünk csak egy nagyon alap példát: egy átlagos felnőtt nőnek, aki heti 40 órás munka mellett háztartást vezet és edzeni is eljár heti 3 alkalommal, 2000 mg c-vitamint szoktam javasolni. 1 kg citromban ~530 mg C-vitamin van. Nos, ki szeretne megenni napi 2 kiló citromot?:)

“A kondi az csak felfúj, aztán ha abbahagyod, leeresztesz, mint egy lufi!”

Nyilván erről edző tudna szakszerűen beszámolni az általam elmondottakon túl, de maradjunk annyiban, hogy izmot edzéssel nem tudunk felfújni, élettanilag lehetetlen folyamat. A konditermi edzés célzottan stimulál izomcsoportokat, így amikor azok „gyógyulási folyamata” zajlik, tehát fejlődnek, nyilván szebben fognak kerekedni és erősödni, mint egy kardiomozgást végző egyén teste. A két edzésmódszer lényege és célja más, így a testre kiváltott hatása is más lesz. A kondi nem „fúj”, hanem szépen, izmokat-izomcsoportokat izoláltan stimulálva fejleszt, így nem csoda, hogy az erő, és egészségügyi állapot gyors javulása mellett a fizikum is gyorsabban fog fejlődni – feltéve, ha megtámogatjuk ezt egy egészséges, tápláló táplálkozási rendszerrel.

“Lányoknak: Ne eddz túl sokat, még a végén férfias leszel!”

Bár úgy lenne, akkor nem kellene 5 éve minden nap valamit tennem a fejlődésemért! Nem, a nők nem erre vannak kitalálva. A mi hormonháztartásunk borzasztó érzékeny, és ha megerőszakoljuk a rendszert, hogy márpedig izmosodni szeretnénk, sokkal lassabb ütemben fogunk fejlődni, mint férfitársaink, amellett, hogy a hormonegyensúly miatt a táplálkozásra, vitaminokra is fokozottan kell figyelnünk. Nem szabad koplalni, extra kalóriadeficiten enni, ugyanis egyrészt kizsigereli a testet, másrészt pedig ezzel pont, hogy nem fogunk izmosodni. Az izomépítéshez alapvetően kell egy kis – de inkább nagyobb – kalóriatöbblet, de még emellett sem fenyeget minket nőket az a veszély, hogy véletlenül túl izmosak legyünk. Azt viszont minden Nő jegyezze meg: a formához izom kell. A bőr alatt az izom AZ, ami megadja a kerek formákat, ott ahol kell, és a tónusokat ott, ahol kell. Amellett, hogy javítja a tartást, rengeteg mozgásszervrendszeri problémára orvosság egy jó edzésrendszer, igenis meg kell dolgozni minden egyes kis fejlődésért! Ha pedig kerek feneket szeretnétek, tónusosabb és feszes felsőtestet, irány a kondi, és a súlyzók!

“Hülyeség ez a sok zöldség, ebből nem lesz energia!”

Sajnos a köztudatban zöldség alatt még mindig sokan az ízetlen natúr zöldsaláta levélre gondolnak, pedig hála égnek ennél azért jóval több lehetőségünk van. Nem az energiaszolgáltatás a legfontosabb funkció, amit a zöldségeknél szeretünk, hanem a rosttartalom, ami nélkül nincs egészséges, épkézláb anyagcsere.  Egy átlagos 60 kilós, sportot rendszeresen végző felnőtt nőnek minimum 500 g –nyersen mért- zöldség elfogyasztására van szüksége ahhoz, hogy az anyagcseréje tökéletesen működjön. A rost mellett a zöldségek olyan fontos ásványi anyagokat is tartalmaznak, no meg minimális vitaminmennyiséget is, amelyeket nem igazán tudunk és szeretnénk mással helyettesíteni. Bioflavonoidok, klorofill, folsav, szulforafán, vas, és még lehetne sorolni, mennyi minden miatt éri meg – és kell is- zöldséget fogyasztanunk, azonban egy dolgot jól jegyezzünk meg: ha fejlődni akarunk, zöldség kell. Ha izmosodni, ha fogyni, ha erősödni, ha csak egészségesen élni, akárhogyan is, de ez zöldség nélkül nem fog menni. Egyébként egy épkézláb étrenddel akár még növényi alapon is lehetne kellő energiát bevinni, de ez egy másik téma.

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.