Táplálkozás

Kell-e félnünk az édesítőszerektől? Szukralóz, eritrit és társaik

Ebben a cikkben szeretnék Nektek mesélni kicsit az édesítőkről. Na nem mindegyikről, mert akkor holnapután is ezt olvasnátok, de a leggyakrabban használtakról egészen biztosan szó lesz.

Az már egyre elfogadottabb – szerencsére – , hogy a cukrot, mint feldolgozott, magas glikémiás indexű ételédesítőt jobb kerülni. Millió lehetőségünk van erre, azonban sokan mégis tanácstalanul állnak a polcok előtt, mert a köztudatban a fele rákot okoz, a másik fele pedig instant vesebetegségeket. Mi is az igazság?

1. Vannak a természetes alapú cukorhelyettesítők.

Ide sorolom példának okáért a mézet, az agave szirupot, a kókuszvirág cukrot, és a gyümölcscukrot, azaz a fruktózt. Ezeknek a szénhidrát tartalma magas, de legalább a felszívódása némileg lassabb, mint a hagyományos feldolgozott fehércukornak. Nem mondom, hogy nem fér bele egy egészséges életmódba, mert abba igen, de diétás időszakban érdemes ezt is lekorlátozni, valamint figyelembe venni, hogy egyénileg hogy reagálsz rá. Az édesítő ereje eltérő, hiszen méz és méz között is van különbség. Egészségügyi szerepe nem vitatott, azonban gyakori használatra nem ajánlott, ipari használatra (táplálék kiegészítők gyártásához) pedig szinte lehetetlen – és táplálkozás tudományi szempontból nem javasolt.

2. Léteznek cukoralkoholok

melyeknek jóval kedvezőbb a tápértéke, mint fenti társaiknak. A legismertebb a xilit és az eritrit, előbbi nem kalóriamentes, míg utóbbi társa abszolút nem szívódik fel, így felszívódó kalóriát nem tartalmaz. Mondhatni teljesen „nullás” édesítő, viszont azt figyelembe kell venni, hogy 10 g cukor helyettesítésére körülbelül 15 g eritrit szükséges, a nagymértékű fogyasztásuk pedig kellemetlen gyomorpanaszokat illetve puffadást okoz(hat). Sütés közben veszíthet édesítő erejéből, de 160°C-ig problémamentes az alkalmazásuk.

3. Az újgenerációs édesítőszerek

gyártásával arra törekszenek, hogy a lehető legtermészetesebb eredetű, megfelelő édesítő erejű, mellékhatás mentes cukorhelyettesítőt tudjanak kínálni a fogyasztók számára. Ide tartozik a stevia, annak különböző kivonata és vegyülete, valamint a gyümölcscukor egyéb módosulatai is. A stevia sütésálló, jól bírja a hőt, és az édesítő ereje is kedvező, ugyanis 10 gramm stevia kivonatot tartalmazó por állagú édesítőszerrel 3 kg cukrot tudunk helyettesíteni. Mellékíze van, ez egyénileg változó, hogy kinek tolerálható és kinek nem, viszont sokaknál gyomorpanaszokat okoz. Mindennapi használatra, a megadott mennyiségeket betartva nagyon jó választás, csakúgy, mint az eritrit.

4. Mesterséges édesítőszerek.

Ezek édesítő ereje többszázszorosa a cukorénak, így nagyon kevés mennység elegendő az édes íz kiváltására. Ide tartozik sok más mellett az aszpartám, a szacharóz, valamint a szukralóz is. Rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban, különösen azért, mert a táplálékkiegészítő cégek előszeretettel használják termékeikbe az íze valamint a szükséges mennyiség csekélysége miatt. Mi azonban az igazság?
Nézzük a szukralózt!

A szukralóz nem szívódik fel, nem tartalmaz így felszívódó kalóriát. Jól oldódik, hőstabil, édesítő ereje a cukor hatszázszorosa. Asztali édesítőként nem alkalmazzuk, azonban ipari célokra tökéletesen megfelel, ugyanis jelentéktelen mennyiséget tartalmaznak az ezzel édesített termékek.

Az 1950-es évektől kezdve, amikor a rák vizsgálata és a kísérletezések felvirágozóban voltak, számos kísérlet alapjául szolgáltak a fenti édesítők. Több esetben a megengedett dózis többszörösét adagolták be a kísérleti patkányoknak, melynek hatására – teljesen várható módon- hólyagrákot, egyéb daganatos elváltozást produkáltak. Az Európában működő egészségügyi, valamint élelmiszerbiztonsági szakhatóságok egyértelműen kijelentették, hogy a megfelelő mennyiségben fogyasztva ezek az édesítőszerek sem veszélyesek, semminemű kockázattal nem bírnak.

Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság(EFSA), valamint az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal (FDA) azt az állásfoglalását tette közzé, hogy fenti édesítőszerek alkalmazása a megengedett határértéken belül veszélytelen. A határértékről érdemes továbbá tudni, hogy a veszélyes mennyiség SZÁZADRÉSZÉNÉL húzták meg a határt, melyet nekünk ajánlanak betartani. A különböző vizsgálatok során bizonyosságot nyert, hogy ahhoz, hogy veszélyes mennyiséget fogyasszunk ezekből a szerekből, legalább 130-150 édesítőtablettát kellene fogyasztanunk egy nap.

Rengetegen félnek a táplálékkiegészítők használatától, csupán az édesítőszerek miatt. Az EU-s szabályok, kísérletek és tesztek alapján azonban egyértelműen kijelenthető, hogy az édesítőszer ilyen csekély mennyiségben abszolút nem okozhat problémát.

Szemléltetésképpen: 1kg Nutriversum fehérjében, mindössze 1-2 gramm szukralóz található. Tehát ha egyszerre megiszol 33 adag fehérjét , akkor is csak 1-2 gramm szukralózt fogyasztottál el.

A mindennapi használatra / sütésre, tea édesítésére, stb… / azt javaslom nektek, hogy a lehető legtermészetesebb módot válasszátok, de figyeljetek arra, hogy megfeleljen a célkitűzéseiteknek.

Ha pedig eddig tartottatok a fehérjében lévő édesítőszerektől, ne tegyétek, hisz ezek bizonyítottan ártalmatlanok.

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.