Lifestyle

Egy kis motiváció – amit nem mondanak el sehol

Ezt a cikkemet a közvetlen ügyfeleim ihlették. Nagyon sokszor tapasztalom azt, hogy azért megy el az emberek kedve az egész életmódváltástól, sporttól, diétától, mert egyszerűen nem tudnak különbséget tenni a média csillogása és a valóság között.

Hát akkor hogy is van ez?

Mindenkinek üzenem, aki ugyanebben a cipőben van: nyugi, emberek vagyunk! Aki tesz a céljaiért, figyel magára, céljai vannak és keményen is dolgozik értük, igenis türelmetlen. Te is, én is. Tény, hogy mindenki más mértékben fejlődik. Azt is elhiszem, hogy aki lassabban (jelentkezem én is!) halad, nagyon frusztráló látnia azt, hogy mások milyen gyors ütemben tudnak formálódni, fogyni. Egy dolgot azonban ne felejtsünk el: mások vagyunk!

Nem lehet kijelenteni azt, hogy egy bizonyos ütem jó egyedül. Nincs ilyen, hogy heti x kg alatt egy fogyás jó, az alatt pedig nem. Nem szabad azt hinni, hogy a fejlődés csak számokban mérhető. Hibás az a hozzáállás is, amikor máshoz hasonlítjuk magunkat.

Az ember hajlamos elégedetlen lenni akkor is, amikor van eredménye a munkájának. Objektívan látni magunkat nem könnyű, viszont anélkül kínkeserves lesz az egész folyamat. Mit ajánlok tehát?

Dokumentáció!

Ha jó a lelkednek vizuálisan is látni a fejlődésedet, akkor írj, vezess kaja-edzésnaplót, írd a recepteket, írd le minden nap, hogy miben fejlődtél! Kénytelen vagy észrevenni így előbb-utóbb, hogyan haladsz!

Ami szerintem a legjobb módja ennek, az egyértelműen a fotózás. Arra figyelj, hogy ugyan olyan fényeknél, helye, ha tükörben akkor ugyan abban, ugyan olyan pózban fotózz, lehetőleg ne csalással – tehát ne feszítsd az izmaidat közben, ne próbálj előnyösebben mutatni a fotókon.

Pár hetente érdemes újra elkészíteni ezeket a képeket, ekkor látni fogod, hogy van-e fejlődés. Mérni, mérlegelni is ekkor érdemes, és ha ügyesen haladsz, akkor valamelyik módon biztosan látni fogod a fejlődést!

Hogy jön ide a média hamis csillogása? Hát úgy, hogy így rá leszel kényszerítve arra, hogy magadhoz mérd a saját fejlődésedet, ne másokhoz.

Nincs olyan, hogy valaki mindig mindent tökéletesen tud tartani. Egyrészt az életünk is sokszor kiszámíthatatlan, így lehetnek botlások külső okok miatt is, másrészt pedig emberek vagyunk. Van, hogy nyűgös az edzés, van, hogy elfárad a lelkünk a sok hajtásban. Nincs ezzel semmi gond, addig a pontig, amíg a mélypontot követően újra összeszedjük magunkat, és ismét visszatérünk a régi kerékvágásba. Az életmód, a diéta, az edzés nem kényszer. Nem is azt a célt szolgálja, hogy éjt-nappallá téve, versenyzői elszántsággal helyezd minden elé. Ez a Te egészségedet szolgálja, és csak a Te hozzáállásodon múlik, hogy túlstresszeled-e, vagy sem! Nem szabad azt gondolni, hogy egy kihagyott edzés miatt oda minden, egy elrontott ebéd miatt kezdhetsz mindent elölről, azonban a túloldalra sem szabad átesni! Attól még, hogy botlásaink vannak, nem szabad ebbe takarózva kibújni a kötelességek alól, amik ahhoz kellenek, hogy elérjük a célunkat.

Célom ezzel a pár sorral az volt, hogy egy racionális képet tárjak elétek: attól még, hogy valaki szakmabeli, akkor sem tökéletes. Mindenkinek vannak hullámvölgyei, és sokunknak kellenek a praktikák, amikkel a fókuszt magunkra tudjuk helyezni. A kifogások mögé azonban soha nem szabad elbújni. Ez egy adok-kapok rendszer. Pontosan annyit kapsz vissza, mint amennyit beleteszel. A saját magad objektív módon való elemzése pedig segíteni fog abban, hogy ne érezd úgy: te mindent megteszel, de semmit nem kapsz viszont!

Megosztás
Címke:
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.