Táplálkozás

Elveszve a feliratokban – ”egészséges” termékek

Minden bevásárlás alkalmával elgondolkodom azon, hogy mennyire nehéz is segítség nélkül eligazodni a diétás termékek és ételek sorai közt. Hiszen már minden „Hozzáadott cukortól mentes!”, BIO, vegán, csökkentett cukortartalmú, vollkorn, és még sorolhatnám – mégis akkor miért nem működik a diétám? Mindjárt elmondom, miért!

Összeszedtem Nektek pár tévhitet, ami a polcokon lévő egészséges és diétás ételeket illeti, és bízom abban, hogy könnyebb lesz eligazodni ezután az útvesztőben! Egy következő cikkben megtudhatjátok azokat az alternatívákat is, amiket nyugodt szívvel ajánlok Nektek, na de haladjunk szépen sorban!

Attól, hogy teljeskiőrlésű, még nem lesz diétás. Sem egészséges. Tessék mindig megnézni az összetevők listáját. Ami a felsorolásban elől szerepel, abból van több a termék elkészítése során, ezt vegyük figyelembe! Tehát nézzük meg a teljeskiőrlésű, sokmagvas, szénhidrátcsökkentett kenyerünket, ami frissen sülve, illatozva ígéri nekünk, hogy ez bizony fogyókúrás: mag is van benne, barna is, és még vollkorn is, hát minden benne van! No de! Tessék megnézni, milyen lisztből készül. Attól, hogy rá van írva, hogy rozsos, hajdinás, még nem abból készült teljesen. A legtöbb vollkorn kenyér ugyan úgy búzalisztből készül, a különbség csupán az, hogy némileg lassabban szívódik fel a teljeskiőrlésű változat, mert a rosttartalma egy leheletnyivel magasabb. Ez viszont nagyon kevés nekünk ahhoz, hogy valóban egészségesen, diétásan együnk. A legtöbb termékben a szénhidráttartalmat szója, sikér és kukoricaliszt hozzáadásával próbálják meg elérni, ami lássuk be, nem sokat segít rajtunk. Kerüljük a búzalisztet, a fitoösztrogéneket tartalmazó töltelék összetevőket, és inkább olyat együnk, ami valóban hasznos tápanyagot tartalmazó alapanyagból készültek. Ma már rengeteg mindent el tudunk készíteni könnyedén otthon, amiben nem lesz semmi nem kívánatos összetevő: csak egy kis kreativitás és türelem kell hozzá. Ezek elkészítése sokszor olcsóbbra jön ki, mint a boltban vásárolt testvérei.

A „csökkentett cukortartalmú” nem cukormentes. Az „édesítő hozzáadásával” nem cukormentes. A „diabetikus” nem cukormentes. A „cukor hozzáadása nélkül” nem cukormentes. A „-30% cukor” nem cukormentes. A „light” nem cukormentes. A „diet” nem cukormentes. A „fitness” nem cukormentes. Nagyjából ezek azok, amikkel nap, mint nap találkozom. Sajnos a fogyasztókat irtó könnyű megtéveszteni, vannak akik mindent megvásárolnak, ami „csökkentett cukortartalmú”, mert azt gondolják, hogy akkor az kapásból jó is, és ez elég ahhoz, hogy fogyjanak, formásabbak legyenek. Ha józan ésszel átgondoljuk: egyik sem azt jelenti, hogy ebben nincs cukor, csak annyit, hogy ebben kevesebb van. Kevesebb. Kevesebb, mint miben? Mint egy kiló cukorban? Persze vannak termékek, amik valóban minimalizált cukortartalommal bírnak, de a lényeg ugyan az: tessék elolvasni, hogy mi van a csomagolásban! Minden tápértéket kötelező ma már feltüntetni, semeddig nem tart megfordítani és átolvasni, javaslom, hogy éljünk is ezzel a lehetőséggel. Az ésszerűségen belül mérlegeljünk: az a fehérjeszelet, amiben 100g/2c cukor van, még nem lesz rossz, és a „cukormentes” csokoládé sem lesz jó, amiben 100g/45g a cukor. Mindent el kell olvasni. A „hozzáadott cukortól mentes” zabkásában attól még ott lesznek a keményítők, a sűrűség szabályozó anyagok, a mesterséges aromák, amik persze nem fognak gondot okozni ekkora mennyiségben, viszont otthon ugyan úgy elkészíthető és higgyétek el, semmivel nem lesz rosszabb a végeredmény!

A BIO nem lesz diétás. Magában egyik ételtől sem hízunk, és egyiktől sem fogyunk. A megfelelő tápanyagbevitel mellett hízni, és fogyni is lehet, így attól, hogy valami BIO, még nem garantálja a fogyást. Az emberi test egy csodás rendszer: viszont kellően összetett ahhoz, hogy egy alapanyag származása nem lesz elég neki ahhoz, hogy változzon. Figyeljünk az ételek minőségére, törekedjünk mindenből olyat választani, amin a lehető legkevesebb vegyszer található, amit a legkevésbé dolgoztak fel, viszont figyeljünk arra is, hogy mi az a tápanyag, ami benne van. Hiába veszünk bio tejet, bio sajtot: attól még a tejet és a tejtermékeket ugyan úgy eltiltom egy hormonproblémás Ügyféltől.

A vegán még nem biztos, hogy egészséges. A vegán annyit jelent, hogy nem tartalmaz semmi olyan összetevőt, ami állati eredetű volna. Nem tartalmat tejterméket, húst, tojást, és semmit, aminek állathoz van köze. Ettől függetlenül számtalan dolog van, ami nem tartalmaz állati eredetű alapanyagot, viszont nem, hogy nem diétás, az egészséges ételekkel egy lapon sem említhetők. Attól még, hogy összetevőiben egy csokis keksz nem tartalmaz állati eredetűt, még nem lesz nekünk jó, hiszen tele van cukorral, gyorsan felszívódó szénhidráttal, és még sorolhatnám. A vegán életmód hiába (alapvetően) növényi alapú, számos szintetikus élelmiszeripari termék is létezik. Jól nézzük meg, mit eszünk! A vegán még nem lesz diétás!

A szénhidrátcsökkentett nem diétás. Szintén azt mondom, tessék megnézni a hátoldalt. A búzaliszt helyett használt búzasikér nem jó opció, akkor sem, ha így a fánkunkban 20%-kal kevesebb lesz a szénhidrát.

Sok ilyen és ehhez hasonló baklövést elkerülhetnénk, ha megfordítanánk a dobozt, és elolvasnánk az összetevőket. Egy következő cikkből az is kiderül, hogy mik azok az OLCSÓ, és bárhol elérhető alapanyagok, amik nem hiányozhatnak egy élemódváltó konyhájából!

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.