Lifestyle

Ezeket szúrja el minden kezdő életmódváltó!

Összeszedtem Nektek pár dolgot, bakit, amit szinte mindenki elkövet az elején. Tanuljatok hát most az én régi hibáimból!

1. Bármi, ami Fitt/Szénhidrátcsökkentett/Slim/MindenIScsökkentett/80%-kal kevesebb kalóriával… Ugye mindenkinek ismerős? Sajnos manapság annyi, de annyi cég próbál eleget tenni a virágkorát élő fitneszipar követeléseinek, hogy alig van olyan élelmiszercsoport, amiből ne találnánk valami fitnesz változatot a boltok polcain. Ezzel csak az a probléma, hogy az önmagáért tenni akaró, lelkes kezdő életmódváltó rögtön rákap, megnyugszik, hogy eleget tesz magáért, de mivel nem tudja még, hogy mire is kell figyelni, nem fordítja meg a csomagolást és nem nézi meg az összetevő listát. Ebbe a hibába mindenki beleesett már, vagy ha nem, akkor higgyétek el, bele fog! A legtöbb kalóriacsökkentett termékben a liszt egy része helyett szóját használnak, a maradék liszt is valószínűleg fehérliszt, és az sem kizárt, hogy némi gyümölcscukor, cukor, aszpartám, vagy hasonló finomságok lesznek a csomagolás mögött. A szénhidrátcsökkentés magában még nem tesz semmit egészségessé, diétássá, de véleményem szerint ez semmilyen címkézésről nem mondható el önmagában. Meg kell nézni, hogy mit eszünk, ennyi a titok!

2. Túlzott monotonitás. Nincs ötlet, nincs rutin, nem tudjuk, hogy mit mivel lehetne enni, mit hogyan lehetne beilleszteni, mi mivel kompatibilis, miből mennyire van szükségünk…Így marad a csirke, a rizs, a zöldség, némi pufirizzsel és zabkásával, de azért valljuk be, ennek aligha van élvezeti értéke. Amit pedig nem szívesen tesz, vagy eszik az ember, azt hosszútávon nem fogja megszeretni. Friss csirke koromban velem is megesett az, hogy csirkeundort kaptam, nem bírtam megenni egy idő után pár zöldséget, nem volt étvágyam, kevésbé ettem, ezzel párhuzamosan lassult az anyagcserém és kevesebb lett az energiám, tehát sikerélményem is kevesebb lett még az edzésben is, ezt tetézve meg még nem is fejlődtem semmit. Na, ez nem éri meg, ugye? Valójában az egészséges életmódot nem lemondásként kellene megélnünk. Ez nem egy tiltólista, hogy mit NEM LEHET enni, hanem egy hatalmas terjedelmű lista arról, ami eddig nem volt az életedben, és most kipróbálhatod. Különböző zöldségek, húsok, halak, elkészítési módok, lisztek, új ízek, és új konyhaélmények. Rájössz majd Te is, hogy a kedvenc tortádat, és a nagymama töltött káposztáját is el tudod készíteni célodnak megfelelően. Na, EZ a lényege az életmódváltásnak! Megoldást találni, kreatívnak lenni.

3. Hullámzó lelkesedés. Hétfőn elkezdem. Csütörtökön már megérdemlek egy kis nasit, pénteken már belefér valami, mert szombaton úgyis csalónak, ha meg a szombat belefér, a vasárnaptól semmi nincs már, úgyis szépen letoltam a hetet. Vasárnap aztán jön a felismerés, hogy ez baromi kevés lesz ide, jön a bűnbánás, a lelkifurka, és ott tartunk megint, hogy „Majd hétfőn elkezdem”. Ennek csak akkor van értelme, ha rendesen csinálod. Annyit fog a tested meghálálni Neked, amennyi energiát Te beleteszel. Nem is beszélve arról, hogy ha folyamatosan úgy érzed, hogy elbuksz, az hidd el, Neked sem segít. A sok kudarcélmény csak rontja az étellel való kapcsolatodat, ami végül étkezési zavarok kialakulásához is vezethet.

4. Túledzés. Görcsös táplálkozás. Túl szigorú szabályok, kevés pihenés, ami a végén elkezd egy burnouthoz hasonlítani, egy jó kis túledzéssel kombinálva. Tök jó, hogy lelkes vagy, de figyelj a testi-lelki egyensúlyodra is. A szervezeted sem képes mindenre korlátlanul, az elején pedig főleg nagyon fontos, hogy eleget tudj pihenni. Ha épp most kezded Te is a sportot és mellé az egészséges táplálkozást, vagy épp újrakezdő vagy, figyelj arra, hogy 2 egymást követő edzésnap után legyen egy pihenőnapod is! A pihenésbe, regenerálódásba az alvás is beletartozik. Alváshiányosan, telepörgetőzve nem edzünk. Tudom, hogy spárta van, meg minden, de hidd el, borzalmasan túlterheled akkor a szervezetedet, ha a kimerültséget mutató jelzései ellenére Te adsz neki egy kis stimulánst, és lemész a terembe. Nem is gondolnád, de ilyenkor pont, hogy hátráltatod a fejlődésedet, hiszen az izom akkor fejlődik valójában, amikor pihensz, regenerálódsz, alszol. Ha ez nem történik meg, de az edzés során folyamatosan terhelésnek vagy kitéve, akkor pont az marad el, amiért hajtasz: a fejlődés. A lényeg tehát: türelem!

5. Ez talán a leggyakoribb: azonnali eredményt vársz, majd elkedvetlenedsz. Pörögsz, elfáradsz, kritikusabb leszel, kedvetlenebb, szigorúbb, már nem is látod, hogy honnan indultál el, és hol vagy most, csak annyit érzel: még nem ott, ahol lenni akarsz. Na, itt ölöd meg az egészet. Ez egy folyamat, meg kell érteled, hogy időbe telik a fejlődés. Légy türelmes, adj időt magadnak, de élvezd az apró sikerélményeket is!

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.