Lifestyle

Fitten télen is? Lehetséges!

Sokaktól hallom kifogásként, hogy „Majd tavasszal nekiállok…”, „Ebben a hidegben nem lehet semmit csinálni”, és persze az örök kedvencem a „De hát Karácsony lesz-van-volt!”. Mintha az egészségünk is tudná, hogy télen a hidegre való tekintettel túlóráznia kell, mert a gazdatest tulajdonosa most éppen nem szeretne tenni magáért. Nem, nem tudja. Télen ráadásul egyre több körülöttünk a legyengült immunrendszerű gyerkőc, idős ember, az oviban és iskolában a csoport fele betegség miatt hiányzik… biztos, hogy ilyenkor akarjuk behúzni a féket? Elmondom, hogy én miért nem tenném!

Egyrészt azért, mert a sportlehetőségek nagy része fedett helyen található, úszni, konditerembe, fallabdázni, jógázni járni, és még ezer más félét sportolni tudsz télen is. Bizonyos sportok „téliesíthetők”, van már télre fedett teniszpálya, sportkomplexum, ahol futók is tudnak edzeni, de egy arra alkalmas téli ruházatban akár a szabadban is elmehetünk futni, sétálni.

Aztán jöhet erre a válasz, hogy mi a helyzet a zöldségekkel, a friss gyümölcsökkel. Most is van olcsón kapható idényzöldség, a káposztafélék például kifejezetten jó árban vannak, a fagyasztott részlegen pedig mindenki talál kedvére valót.

A legjobb része pedig az, hogy ilyenkor érhetők el egyedül azok a téli idénysportok, amik után sóvároghatunk majd egész évben: tessék elmenni korizni, szánkózni, nagyokat sétálni, síelni, kinek mi tetszik.

A vitaminraktárakat ilyenkor is érdemes feltöltve tartani amennyire lehetséges, de ma már ez sem nagy kihívás, hiszen számtalan vitamin pakk közül válogathatunk, ha nem szeretnénk precízen összeválogatni a saját személyre szabott csomagunkat.

Írok azért pár alap vitamint, amit én semmiképpen nem hagynék ki a téli mindennapokból:

  • C-vitamin. Rendkívül fontos alapvitaminunk, nagyon jó immunerősítő, de figyelj arra, hogy 1000 mg felszívódásához nagyjából 1 liter víz szükséges, így vagy több részletben bő folyadékkal vidd be, vagy por formájút válassz és oldd fel vízben. Egy átlag felnőtt számára napi 2000 mg simán mehet, persze a folyadék is menjen mellé!
  • D vitamin. A meghatározott ajánlott nemzetközi egységnyit érdemes fogyasztani belőle, télen különösen sokat segít a legyengült immunrendszernek.
  • A nagy decemberi hajtásban sokat segíthet a q10, én mindenkinek külön ajánlom, aki kifejezetten megterhelő –szellemi vagy fizikai- munkát végez, keveset tud pihenni. Azt hiszem ez az a hónap, amikor a legtöbben belecsúszunk a túlhajszolásba, és jól jön a segítség. Regenerál, így biztosan hasznodra lesz.
  • Ha már regenerálódás, akkor az aminosavakat is nagyon tudom ajánlani, sőt, már nagyon profin összeállított éjszakai regenerálódást segítő komplex italporok is vannak!
  • Szoktam még ajánlani nőknek (labor után, amennyiben indokolt) vasat, szelént, valamint folátot, de ezügyben kérlek konzultáljon mindenki tanácsadójával, háziorvosával!

Szerintem nem is nagyon szükséges ide egyéb magyarázat: az immunrendszerednek télen is szüksége van a támogatásra. Az immunrendszerünk központja a bélben van, így nem kérdés, hogy megfelelő táplálkozással és kellő vitaminbevitellel nagyon szépen fel tudunk készülni a téli időszakra, így nem, hogy nem kell lemondanunk a sportról és életmódról, de ilyenkor ajánlott a leginkább. Amikor úgy döntesz, hogy inkább a punnyadást választod, saját magad fogod leépíteni a szervezetedet: az energiatermelésünket ugyanis az határozza meg, ami a megszokás. Ha aktív életet élsz, az energiaszinted akkor is magas lesz, ha aznap épp pihenő napod van, viszont ha felhagysz a rendszeres mozgással, akkor sem fogsz tudni megmozdulni, amikor igencsak muszáj lenne. A tested tudja, hogy eddig sem kellett neked energia, most akkor minek túráztatod, viszont fordítva is tudni fogja, hogy nincs lazsálás.

Ne szúrj ki magaddal, ne legyél századjára is újrakezdő tavasszal!

Megosztás
Címke:
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.