Lifestyle

Folytathatod-e az életmódodat áldott állapotban is?

Rövid válaszom: Igen. Hosszabban: onnantól kezdve, hogy áttérünk új alapanyagokra, vitaminokra, egészséges ételekre, számos új szokást vezetünk be, mint a sportot, megfelelő pihenést, érezni fogjuk azonnal, hogy az életminőségünk javul. Az immunrendszerünk erősödik, energikusabbak leszünk, szebb lesz a hajunk-bőrünk, és remélem nem árulok el nagy titkot: a nők hormonháztartása ilyenkor kerül igazán egyensúlyba. Tehát lesz egy jó kis egységben működő rendszerünk, amiben minden a helyén van.

Az most egy külön cikk témája is lehetne, hogy hogyan segít ez nekünk babatervezésnél, de nézzük most csak a várandósságot. Minden nő, aki babát vár és emellett sportol, egészségesen él, biztosan megkap az alább felsorolt megjegyzésekből legalább egy párat. De mi is az igazság?

Ne sportolj! Az árt a babának!

Vannak sajnos olyan fokban veszélyeztetett terhességek, olyan orvos által diagnosztizált problémák, amik mellett valóban nem ajánlott a mozgás, és szigorú pihenésre van szükség. Természetesen nem erre gondolunk mi most. Egy egészséges terhesség, egészséges kismama esetét tekintve, a mozgás ilyenkor is megteszi pozitív hatásait. Javítja a vérkeringést, fokozza az ilyenkor sokszor egyébként is rossz étvágyat, és a későbbiekben nagyon hálás leszel magadnak azért, hogy fizikailag is felkészülsz a nagy pocakos időszakra: a hátad és a derekad ilyenkor ugyanis kiemelt szerepet kap. Egy szó, mint száz: ha az orvosod rábólint, mértékkel és ésszel, de nagyon jót tesz a mozgás! Válassz kismama jógát, saját testsúlyos edzést, gerinctréninget kifejezetten kismamák számára, vagy csak személyi edzővel mozogj és figyeljetek oda: a tested biztosan meg fogja hálálni Neked!

Ne egyél már zöldséget, nem most kell diétázni!

Hát a zöldség – mint ahogy remélem sokan tudjátok – pont nem csak a diéta alatt fontos. A rostbevitel az emésztés megfelelő működésének egyik alappillére, és mivel nagyon sok élettani szerepe van egy egészséges anyagcserének, zöldség akkor is kell, ha nem fogyni akarunk.  Sokan a várandósság első trimeszterében tapasztalhatnak némi lassulást a metabolizmusukban, ilyenkor én mindenkinek a krémleveseket, főzelékeket szoktam javasolni, nem pedig a mesterséges emésztésjavító készítményeket. Igyatok gyömbér teát, menta teát, egyetek sok-sok rostot, és engedjétek el az efféle megjegyzéseket!

Nem szednék én vitamint, tele van mindenféle idegen dologgal!

Márpedig ha valaki alaposan utána jár és utána kérdez az orvosánál, netalántán még szakcikkeket is olvas, pontosan tudja, hogy néhány vitaminnal és ásványi anyagnak kiemelt szerepe van, főleg az első hetekben. Ez nemcsak a babának a fejlődését segíti elő, hanem a kismama közérzetét is javítja. Folát, Magnézium vagy Mgb6, Omega3, egy jó multivitamin vagy Szelén mindig jó választás, de ilyenkor érdemes előbb szülészorvossal konzultálni, hiszen a vitaminigénye mindenkinek eltérő lehet. (Arra azért kíváncsi lennék, hogy aki szerint a vitamin mesterséges és félni kell tőle, vajon a táplálkozásánál is odafigyel-e erre!?)

Egyél csak, most úgyis kettő helyett eszel!

Nem. Szimplán nem. Várandósság végére a kalóriaigény 2-300 kalóriával emelkedik csak. Nem kell se kettő helyett enni, sem koplalni vagy éppen mindent megenni, és természetesen ez nem az az időszak, ahol makrókat kellene számolni. Ettől függetlenül törekedjünk arra, hogy gyakran együnk kisebb adagokat, rostdús, változatos ételeket készítsünk minél kevesebb adalékanyaggal és feldolgozott élelmiszerrel. A mennyiség pedig teljesen egyéni. Nem lehet megmondani egy rosszullétekkel szenvedő kismamának, hogy egyen meg egy nagy tányér ételt, de a korlátlan és határtalan kívánósságot is érdemes kicsit kontrollálni. Arany középút, itt is ez a nyerő!

Jaj, most mit kényeskedsz, egy kis kávé/energiaital/vörösbor nem árt meg!

Ezt igazából senki nem tudja kívülről megítélni. Van olyan terhesség, ahol valamilyen érték, korábbi betegség vagy gyógyszer miatt abszolút nem javasolt a koffein, egy kávé sem, nem hogy egy energiaital, és van, akinek kifejezetten javasolnak napi egy kávét. A lényeg az, hogy szakember tanácsára adj, ne a szomszéd Marika Néni „így szoktuk” véleményére. Alapjáraton várandósság alatt nem javasolt semmiféle stimuláns és alkohol fogyasztása, ahogy a gyógyszerek használatát is kiemelt figyelemmel kell megválogatni, és egyáltalán nem tanácsolt külső szemlélő laikus véleményére adni, hiszen a szíved alatt fejlődő kis élet szükségleteit ő nem fogja tudni, viszont a Te felelősséged, hogy engedsz-e ennek ellenére neki. Kávéból én a koffeinmentes növényi tejes kávét szoktam ajánlani a várandós ügyfeleimnek, az alkoholról pedig –én- azt mondom, mondj le erre a pár hónapra. És főleg tanácsolom, hogy ne laikusok véleményét kérd ki.

A táplálkozás, és az életmód körül kialakult tévhitek természetesen az élet ezen szakaszán sem hiányozhatnak, de egyértelműen arra buzdítok mindenkit, hogy a tápanyagdús, mozgásgazdag életmódjából– amíg egészsége és állapota, valamint orvosa engedi – várandósság alatt se engedjen. Nem most kell diétázni, edzésen csúcsokat döntögetni, itt a cél egyértelműen az, hogy a közérzeted javuljon, vagy egy kielégítő szinten maradjon amellett, hogy a terhelést alaposan csökkented, de a mozgás örömét meghagyod. Egyensúly, mint mindig. Ez a titok itt is!

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.