Lifestyle

Hasznos, apró kis trükkök az életmódváltáshoz

Mindenki tudja, hogy nagyon nehéz levetkőzni a régi rossz szokásokat, újakat kialakítani, mindezt úgy, hogy ne menjen el a kedvünk az egésztől a hirtelen jött nehézségek miatt. Én a fokozatosság híveként az apró lépések mellett állok, úgyhogy összeszedtem Nektek pár apró tippet, trükköt, amivel könnyebben fog menni az első nehezebb időszak.

Minden reggelt kezdj elég folyadékkal: felkelsz, és már készülődés közben legyen az az első, hogy megiszol egy jó nagy pohár vizet! Persze ezt is jó lenne feltornászni 4-5 decire, de az elején ez is megteszi, főleg, ha eddig nem így tetted. Tehetsz a vízbe friss citromot, ihatsz ízesítés nélküli menta teát, a lényeg az, hogy kezdd a reggelt hidratáltan.

Nem, a kávé nem folyadék, és az nem hidratál. Én minden étrendesemnek a vízfogyasztására kávénként 4 deci vizet rászámolok, mivel a koffein hajtja a vizet. Ez egy átlagos 3 literes vízfogyasztást pikk-pakk megdob közel 4 literre, de ha olyat fogyasztunk, ami elvonja előlünk a megfelelő folyadékmennyiséget, akkor ezzel számolni kell. Ha kávézol, próbáld meg az elsőt a reggelihez időzíteni, addig pedig tessék inni elég vizet! A koffeines kávét is praktikus volna koffeinmentesre cserélni, növényi tejjel és édesítővel már semmi kifogásolni valót nem találok benne, viszont ha ez a verzió nem fekszik valamiért, akkor számoljunk kávénként plusz 4 dl vízzel! Az átlagos vízfogyasztásunk testsúlykilogrammonként fél dl vizet jelent, így egy átlagos 60 kg-os nő vízfogyasztása 3 liter, míg egy 80 kg-os férfié 4 liter lesz. Ehhez nem számoljuk hozzá azt a körülbelül fél-1 liter folyadékot, amelyet sportolás közben fogyasztunk.

Tegyél mindenbe valami zöldséget! Nem kell megijedni, nem kell teljesen megváltoztatni egy-egy ételt, de például én a bolognai raguba is reszelek némi sárgarépát, cukkinit, és padlizsánt. Ez igazából csak még szaftosabbá teszi az ételt, nem feltétlen fogja senki megmondani, hogy húson kívül más is lenne benne. Nincs olyan étel, amit ne lehetne feldobni egy kis zöldbabbal, padlizsánnal, cukkinivel, paradicsommal, paprikával, répával, csak légy kreatív!

Ha a fenti verzió nem szimpatikus, vagy épp nem tudod megoldani, készíts ecetes savanyúságokat! Paradicsomból, uborkából, salátából pillanatok alatt össze lehet dobni egy ecetes salátát, cukor helyett használj édesítőt, és plusz íznek nagyon jót szokott tenni egy kiskanálnyi mustár az ecetes lébe keverve. A hagyományos tejfölös uborkasalátát is simán el tudod készíteni diétásan, csak a cukrot kell helyettesítened egy egészséges alternatívára, és kész is!

Szerintem sokan ott csúsznak el, hogy hirtelen kellene valamit enni, viszont épp üres a hűtő, és a bevásárlás is elmaradt. Erre az esetre mindig legyen otthon némi fagyasztott zöldség, konzerv hüvelyesek, paradicsom szósz, teljeskiőrlésű tortilla lap, esetleg növényi tej, így máris tudsz készíteni egy villámgyors zöldséges-chilisbabos tortilla tekercset, főzeléket, vagy levest, a különböző zöldségfasírtokról nem is beszélve! Ezek pár perces ételek, kevés hozzávalóval, a lényeg csupán az, hogy kicsit felkészültnek kell lenni. Az a pár konzerv pedig simán elfér a szekrény aljában!

Mindig legyen nálad valami SOS falat. Ha megéheznél, vagy épp nem tudnál leülni ebédelni, nagyon jól fog jönni, így el tudod kerülni a spontán kajavásárlást is. Egy kis házi zabkeksz, fehérje szeletek, sós házi krékerek nagyon jól tudnak jönni akkor, ha hajlamos vagy hirtelen éhségedből kifolyólag bemenni az első gyorsétterembe.

Legyen a napjaid része a mozgás. Ha máshogy nem megy, biciklivel menj suliba-dolgozni, vagy akár gyalog, sétálj este egy nagyot a városban, a lényeg, hogy mozogj. Ha ki tudsz menni egy szabadtéri kondiparkba, ott is nyugodtan mozoghatsz, nem utolsó sorban pedig már rengeteg edzős videót találsz neten. A lényeg, hogy mozogni kell!

Ez a pár apróság -még ha nem is tűnnek nagy dolognak- hidd el, nagyon sokat segítenek Neked abban, hogy beálljon az új rendszer! Minden lépés számít, minden apróság előre visz, mígnem azon kapod magad, hogy már életmódot váltottál!

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.