Edzés

Hogyan legyen Beyonce fenekünk – avagy az izmos fenék titkai

Nőknek és férfiaknak is egyaránt fontos a láb, illetve fenék edzése, mégis a nőket ez az izomcsoport jobban foglalkoztatja, hiszen kevés nő van megelégedve ezzel a fertállyal!

Kezdésnek megemlíteném, hogy nincs olyan, hogy csak a farizmokat edzünk, hiszen a láb izmai ugyanúgy becsatlakoznak, és ha gyenge a lábad, nem tudod megfelelően formázni a feneked.

A fenék izmai:

 • Gluteus Medius
 • Gluteus Maximus
 • Gluteus Minimus

Fontos, hogy mind a három jelentős fenék izomcsoportot dolgoztasd, mert ezek mind fontosak a tartásban és a test stabilizálásában.

A farizom a csípő deltaizom része, mely magába foglalja a középső farizmot, a nagy farizmot, és a combpólyafeszítő izmot. Ezek az izmok együttesen végzik a láb emelését előre, hátra, oldalra egyaránt, és mozgatják a tér minden irányába azt.

A farizmod fejlesztésekor két fő rostra kell igazán koncentrálnod: a nagy farizomra, és a középső farizomra. Ennek a két nagy rostnak a fejlettségén múlik a popsid kereksége, szélessége is. Az igazán szép, formás fenék ugyanis nem más, mint izom. Ráadásul nem is kis izom, így kénytelenek vagyunk keményen és gyakran edzeni, ha megfelelő eredményt akarunk elérni. Ezen a ponton megemlíteném az edzés utáni fehérje és az alapvető fehérje bevitel fontosságát, hiszen ha ez nem megfelelő, akkor nem fog fejlődni az izomzatod.

 

Most pedig nézzük pár tuti gyakorlatot a fenék formálására.

 1. Guggolás
  Ez az egyik legjobb gyakorlatunk a fenék formálására. Lehet végezni súllyal, súly nélkül, rúddal a nyakadban avagy kézisúllyal. Arra kell vigyázni, hogy guggolásnál a derék mindig egyenes maradjon, combvízszint alá menj le kb vállszélességi terpeszben.
 1. Kitörés
  Ez a másik kedvenc gyakorlatom. Lehet csinálni egy helyben, sétálva, súllyal, súly nélkül, oldalra stb. Amire oda kell figyelni, hogy a kilépő térd ne menjen a lábfej elé, másik térd pedig majdnem érintse a talajt. Törzs itt is maradjon egyenes.
 1. Csípőemelés
  Ezt a gyakorlatot is lehet többféleképpen végrehajtani, lehet hanyatt fekve, súly nélkül vagy súllyal, illetve úgy hogy hátad a padon van és a csípődet engeded le és emeled fel. Minden esetben mikor felemeljük a csípőnket megfeszítjük a fenekünket. Ebben a gyakorlatban is keményen megdolgoztatjuk a fenekünket illetve a combhajlítónkat is.
 1. Felhúzás
  Ezt a gyakorlatot nagyon fontos szabályosan kivitelezni, mivel sérülésveszélyes. Viszont nagyon jól megdolgoztatja a hajlítókat, farizmokat és alsó hátat. Lábad vállszélességben legyen, hátad egyenes, csípőből hajolj előre, feszítsd meg farizmaid. A rúd, vagy kézisúly maradjon közel a lábaidhoz a teljes mozdulat alatt és a térded csak egészen picit legyen hajlított.
 1. Combtávolítás belső csigán
  Ezzel a gyakorlattal a középső farizmaidat formálhatod. Az egyik bokádra tedd fel a bokapántot kötéllel. A hátad és lábad legyen egyenes, emeld a lábadat a kábellel ellentétes oldalra, de olyan magasra, amilyen magasra csak tudod.

 

A fenekünk formáját a genetikai adottságaink határozzák meg, viszont edzéssel sokat tudunk javítani rajta. Ha lapos a fenekünk, akkor izmot kell rá tennünk, ami nem egyszerű folyamat. Tisztán és megfelelően kell hozzá táplálkozni és keményen kell edzeni. Ezekkel a gyakorlatokkal tökéletesen meg tudod edzeni a feneked!

Hajrá, kerek, feszes popsikra fel!

Megosztás
Dávid Petra

Dávid Petra

Személyi edző, életmód tanácsadó