Lifestyle

Hogyan lesz egy fogyókúrából életmódváltás?

Az életmódváltás és fogyókúra különbségei 10 pontban

Furcsának tűnhet ez a kérdés, de máris elmagyarázom Nektek, hogy mire is gondolok.

A legtöbb ember időszakosan szeretne csak tenni magáért. „Most egy kicsit dolgozunk, utána jöhet a pihi” alapon egészségesnek a legkevésbé sem nevezhető fogyókúrákat, diétának csúfolt egyoldalú divatmódszereket próbálgatnak, ami ugyan gyors eredményt hoz, de ezt gyors visszaesés is követi. A jojó-effektustól aztán egy ideig elszáll a motiváció, a folyamatos kudarc egyre durvább és erőteljesebb zuhanásokat eredményez. Mi következik ezután? Egy még drasztikusabb módszer, biztos, ami biztos alapon, majd a fő hajtóerő már az önutálat, szorongás és társai lesznek.

Szerencsére manapság egyre több helyen lehet olvasni, hogy a fogyókúra haszontalan és egészségtelen módszer, s mint azt a neve is mutatja: kúra, tehát nem tartható életvitel szerűen. A csapból is az folyik, hogy emberek, nem kell nektek fogyókúra, diétázzatok!

Ettől kezdve diéta címszóval folytatták ugyan azt. Problem solved, mindenki boldog, a fogyókúra a múlté, itt kérem diéta és életmódváltás folyik, és diéta, mert most ezt így nevezik.

Nem ilyen egyszerű a helyzet. Attól, hogy máshogy nevezzük, a probléma valós, létezik, tenni kell ellene. Azt viszont nem sokszor halljuk, hogy mi is különbözteti meg a kettőt egymástól? Oké, diéta, de mitől lesz az, ami?

 

Összeszedtem nektek, hogy mik azon a különbségek, amik életmóddá teszik a helyes táplálkozást, mik azok a sarokpontok, amikre figyelnünk kell:

 

1️⃣ Míg a fogyókúra időszakos, az életmódváltás egyértelműen egy életformát takar. Hosszú ideig tart, amíg elérünk egy olyan állapotot, amiből szabadulni szeretnénk, és gondoljunk csak bele: nem lehet egy hosszú idő alatt kialakult eredménytől gyorsan megszabadulni. A szervezetünk egy bonyolult, jól összehangolt elemekből álló gépezet. Nem lehet egyik pillanatról a másikra kitörölni azokat a nyomokat, amiket a korábbi módszerekkel okoztunk.

2️⃣ A fogyókúra nem kiegyensúlyozott. Egy kapkodó, hiányállapotos módszerről beszélünk, mely hosszútávon nem élhető, nem véletlenül hagyják abba. Jól összerakott táplálkozással viszont ki lehet alakítani egy olyan életformát, mely az egészséges és céljaidat szolgálja, tartható, jól érzed magad közben az ésszerű lemondások ellenére is, és ami a legfontosabb, egy jó étrend mellett mentálisan is jól kell, hogy érezd magad! Nem véletlen ez sem, hiszen nagyrészt a táplálkozáson múlik a közérzeted is, és ha jól érzed magad, azt az állapotot fenn is szeretnéd tartani.

3️⃣ Egy életmódban nincsenek csapongások. Nincsenek falásrohamok, nincsenek éhezések, nincsen bűntudat és legfőképp nincs jojózás.

4️⃣ Tervezettnek és szervezettnek kell lennie az életünknek: ha tetszik, ha nem, ez bizony így van. Egy egészséges életmódban időt fordítunk arra, hogy a szervezetünk számára a céljaink eléréséhez szükséges feltételeket megteremtsük, és ez nem csak a táplálkozásra vonatkozik. Kell időt fordítani a pihenésre, a regenerálódásra, a mentális egészségre is, ugyanis míg a fogyókúra csak a táplálkozás részét érinti, egy életmódváltásnak ennél komplexebb területei is vannak.

5️⃣ Ahhoz, hogy életmódról beszélhessünk, valamint diétáról, arra van szükség, hogy legyen benne rendszer, és háttér tudás. Ezt a rendszert át is kell látni, tudni kell, hogy mit miért csinálunk, minek mi a háttere, az oka, az eredménye, a működése. Tudnunk kell, hogy mire miért van szükség, mire miért nincs, mi miért nem javasolt, és mi igen.

6️⃣ Megemlíteném az időtartamot is: egy életmódváltásnak nincs vége. Ott nem „vagy kész”, ha letelt x hét, nem hagyod abba, mert folyamatosan kapsz új célokat, ingereket, tapasztalatokat.

7️⃣ Ebből kifolyólag, hogy ez egy hosszú, és mondhatni véget nem érő folyamat, meg fogod ismerni a működésed, a tested, a reakcióid bizonyos ételekre, tudni fogod, hogy Neked mi a legjobb.

8️⃣ Egy jól összerakott diétában a táplálkozásod nem hiányállapotos. Minden tápanyagot megkapsz, amire szükséged van, pontosan olyan mértékben, ahogy arra Neked szükséged van.

9️⃣ Nincsenek olyan mély hullámvölgyek. Nehezebb időszakok még a legelszántabbak életében is vannak, de ha eljutsz arra a pontra, ahol az egészséges életmód számodra már természetes, nem fogsz akkorát zuhanni egy rosszabb periódus során sem, mint egy jojózásnál, amikor a bűntudat miatt sokszor legszívesebben kihajítanád a hűtőt az ablakon. Miért? Azért, mert ahogy feljebb is írtam: az életmódváltás kiegyensúlyozott, folyamatos, ésszerű és tudatos.

🔟 Végül pedig (de nem utolsó sorban) megemlíteném az eredményt. Mindenki ezért kezd bele, nem igaz? Egy fogyókúrától ne várjunk tartósságot, sem tarthatóságot: azt csak olyan módszer ad, amiben nem hasal ez az ember időszakosan.

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.