Lifestyle

Hogyan maradhatunk fittek a terhesség alatt?

Korábban a kismama ügyfeleim kérdezték tőlem, hogy mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a babavárás alatt is egészségesek, fittek, sportosak maradjanak. Most azonban saját bőrömön is tapasztalom, hogy egy egészséges életmódot folytató ember életében valóban fontos szerepet játszik ez a kérdés akkor is, ha áldott állapotba kerül.

Nem vagyok híve semmi drasztikusnak, egyébként sem, ilyenkor meg főleg tartózkodom tőle, így próbáltam összeszedni olyan mindenki által követhető tanácsokat, amiket saját magára, igényeire, orvosi javaslatára szabva tud alkalmazni.

Nem tudom más hogy van, vagy volt vele, de az én közérzetemet rengeteget javított és javít a mai napig is, hogy némi odafigyelés és rendszer még mindig van a napjaimban. Értem ezalatt a minőségi ételeket, a sétákat, és ebben az állapotban persze a pihenés is hozzátartozik ehhez az egységhez.

  1. Válassz egy jó magzatvédő vitamint.

Az alap vitaminok persze kellenek, az nagyon szerencsés, ha volt egy megfelelő összeállításod már, de nem árt odafigyelni arra is, hogy a babának is meglegyen minden, ami a fejlődéséhez szükséges. Ez teljesen egyéni, bizonyos összetevők nem ajánlottak mindenkinek – például a jód- így mindenképpen orvosod tanácsát kért ki, hogy Neked melyik lenne a legjobb.

  1. A vitamin mit sem ér megfelelő folyadékfogyasztás nélkül, erre nagyon figyelj az elejétől kezdve.

Tiszta víz, bubi nélkül, minimum 2 liter menjen, de én alapjáraton is 60 kilóhoz már 3 litert szoktam ajánlani. Ha citromot teszel bele, a gyomorsav problémákra is nagyon jó lehet, és a rosszulléteket is segíthet csillapítani. Mehetnek bele citrusfélék, próbálkozhatsz várandósság alatt fogyasztható gyógyteákkal is. A koffeint érdemes kerülnöd most, a vízhajtó hatása nem ideális várandósan.

 

  1. Tápanyagsűrűség.

Tudom, nagyon sokan nem bírnak az első hónapokban, de akár később sem normálisan enni, hiába volt egy nagyon szuper rendszerük korábban. Ebben az esetben nyilván hiába javasolnám, hogy mindenki egyen tökéletesen, így csak annyit írok: törekedj a magas tápanyagsűrűségre! Jöhetnek a jó kis főzelékek, egytálételek, minél több féle-fajta-színű zöldséggel, gabonafélével, és kérlek, ilyenkor ne számoljatok kalóriát és makrókat!

  1. Menj el sétálni.

Egy kis mozgás segít az anyagcsere problémákon is, plusz amennyiben természetesen az orvos nem tilt a mozgástól és nem vagy valami oknál fogva fekvésre ítélve, nem árt a későbbiekben, ha egy kis aktivitás marad az életedben. A séta, friss levegő, egy kis kimozdulás nyugalomban nagyon sokat segít a közérzet javításában, ezt nem várandósoknak is tudnám ajánlani, csodákra képes.

  1. Tanulj meg relaxálni.

Elképesztően jó élettani hatása van annak, ha megtanulsz kiszakadni a mindennapi rohanásból, és elsajátítod a relaxáláció csínját-bínját. Ez az egész várandósság, szülés előtt-alatt is nagy segítség lehet. Érdemes hozzákapcsolni illatokat, válassz egy neked kedves illóolajat, így máris bevontál még egy dolgot, amire emlékszik az agyad, és segíthet majd lehiggadni, ha szükséges. Különböző technikákat, módszereket tudsz már tanulni, feltéve, ha nyitott vagy rá.  Az viszont tagadhatatlan, hogy ezzel nem csak várandósság alatt segíthetsz magadnak visszatalálni egy nyugalmat adó lelkiállapothoz, hanem később is kamatoztathatod a tudásodat.  Az egészség nem csak a fizikumot és táplálkozást jelenti!

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.