Edzés, Táplálkozás

Hogyan teszed tönkre és hogyan hozhatod rendbe az ízületeidet?

Akár sportolsz, akár nem, könnyedén megoldható, hogy rossz terhelés hatására az ízületeidben problémák jelentkezzenek.

Vannak gyakrabban fájdalmas testrészek, mint a derék, térd, vállak, illetve vannak speciális sérülések, mint könyök…

Sportolásnál sokszor a bemelegítés vagy a nyújtás hiánya, a helytelenül kivitelezett gyakorlatok, az állandó túlterhelés vagy rossz technika okozhat problémát. Gyakran az izomegyensúly megbomlása áll a háttérben és nem az ízülettel van alapvetően baj, csak az izmok nem megfelelő működésének hatására változik meg az ízületi mozgás, ami idővel fájdalmassá válik. De kialakulhat kopás, gyulladás is, amit kezelni kell. Azonban sose felejtsd el, hogy a tünetek kezelése az okot nem fogja megszüntetni. Ki kell deríteni, mi az oka a problémának és azon is dolgozni amellett, hogy természetesen a fájdalmat enyhíteni kell, az ízület megfelelő mozgását pedig elősegíteni. Az ízületi fájdalom megszűnése viszont nem jelenti, hogy a probléma elmúlt, ezt tartsd észben!

Ha valaki nem sportol, úgy is túlterhelheti az ízületeit, ami azért kellemetlenebb, mert nem a megfelelő szakemberhez fog kerülni és vélhetően pihenést ajánlanak neki, ami hosszú távon tovább fogja rontani az ízület állapotát, hiszen annyi kenést sem kap majd, mint korábban. Sportolók szerencsés esetben egy jó manuálterapeutával vagy gyógytornásszal sokkal jobb útra tudnak lépni a megoldás felé. A hétköznapi életben általános az ülőmunkából származó derékfájás, térdfájás, ami még sportolás nélkül is izomproblémából ered, hiszen olyan helyzetbe kényszeríti az ülés az izomzatot, ami nem a saját megfelelő állapota. A farizmok folyamatosan túlnyújtott állapotban vannak, a csípő hajlítók pedig rövidülnek. Ez az egyensúlytalanság pedig rögzül a folyamatos 8 órás műszakokban, ami azt eredményezi, hogy a farizom meggyengül és nem tudja normál mozgásnál a funkcióját betölteni. Viszont a munkát el kell végezni, így azt egy másik izom fogja átvenni, ami túlterhelődik. Ez többnyire a gerincmerevítő izmok ágyéki szakasza, ami a túlterheléstől fájdalmat fog okozni. Ilyenkor pedig nem az a megoldás, hogy gyógyszert veszünk be és kenegetjük a derekunkat, esetleg fekszünk egy hétig és pihentetjük, hanem az, hogy a farizmokat elkezdjük erősíteni, a csípőhajlítókat pedig nyújtani és visszaállítjuk az egyensúlyt. Térdnél is gyakran van hasonló eredetű probléma.

Hogyan segítsünk, amikor fáj?

A táplálék-kiegészítők között számos nagyon hatékony segítséget találsz. A legtöbb ízületvédő nem csak a tünetek csillapítására hivatott, de a gyulladást is csökkentik a hatóanyagaikkal így lehetővé téve a mozgást és az ízületi mozgás helyreállítását. Ha a fájdalmat nem az izomegyensúly megbomlása, hanem pl ízületi kopás okozza, akkor ezek a termékek az ízületi folyadék termelődését is segíthetik, illetve ha más okból van gyulladás, azt is hatékonyan gyógyíthatják.

Milyen hatóanyagokat keressünk a termékekben?

A kondroitin a porcok fő összetevője, amely elősegíti az ízületi mozgást. Hidratálja a porcokat. A glükozamin is megtalálható természetes formában az ízületekben, a porcok építőanyagaként. Csontritkulásban is gyakran alkalmazzák ezt a két hatóanyagot együtt. Az MSM egy kéntartalmú összetevő, amely az inak és izmok állapotának javítását segíti. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású és az előzőleg említett két hatóanyagot remekül kiegészíti.

Nutriversum - Joint Guard Gold - 120 tabletta

komplex ízületvédő formula, 6 féle növényi kivonattal
800 mg glükozamin-szulfát
400 mg MSM
300 mg kondroitin-szulfát
170 mg kollagén
kiegészítve mangánnal és kalciummal
Megosztás
Nutriversum Team

Nutriversum Team