Lifestyle

HoltpontON – avagy hogyan lendülj át a nehéz időszakokon

Elindulsz egy úton. Te döntöttél így, ez a Te akaratod, a Te álmod, senki nem kényszerített, és Te mégis ezt választottad. Most azonban megálltál egy picit. Elfáradtál. Nézel előre, és nem látod a végét, csak tennivalók sokaságát, találsz még itt is egy plusz kilót, ott is van még egy kis felesleg, na itt meg lehetnék izmosabb, és különben is, miért nem vagyok végre olyan, mint mások?

Ismerős? Persze, hogy az. Minden életmódváltó keresztül megy ezen. Általában ha valamit nagyon szeretnénk és teszünk is érte, akkor csak eredményt várunk, és nehezen viseljük a kudarcokat, sőt, még a holtpontokat is. Pedig mindenkinél van ilyen, ezt elhiheted. A folyamat természetes velejárója, hogy vannak nehezebb időszakok.

Viszont azt ne felejtsük el, hogy nem lehet állandóan csak előre nézni, és csak távoli célokat hajtani, mert akkor elfelejtjük értékelni a jelent, az eddigi folyamatot, az eddigi munkát. Pedig idáig is el kellett valahogy jutnod, ezt is Te jártad be. Hiába érzed úgy, hogy még rengeteg a tennivalód, állj meg egy kicsit, és nézz vissza, honnan is indultál. Az apró lépés is lépés, az is számít, hiszen abból lesz egy nagy, kerek egész. Ha pedig a kicsit nem tanulod meg értékelni, akkor azt sem fogod, ha eléred a célodat: mire odaérsz, már úgyis kitűztél egy újabbat, és így sikerélmény nélkül hajtod és hajtod a listádon lévő állomásokat, de sosem érsz célba.

Teljesen mindegy, hogy sportról, életmódváltásról, egy étrend követéséről beszélünk, ezeket a hibákat mindenki elkövette, aki céltudatos, és belevágott valami újba. Az ember alapvetően nehezen engedi el a megszokásait és változtat gyökeresen az életén, de ha megteszi egyszer, akkor elvárja, hogy jöjjön az eredmény.

Van azonban pár tippem, hogy hogyan maradj mindig motivált, és hogyan vészeld át a kritikusabb időszakokat!

 • Írd le a céljaid, majd vezesd a fejlődésed, dokumentálj!
  Ha vizuálisan is látod magad előtt a tényeket, akkor sokkal objektívabban tudod értékelni a teljesítményedet is. Hiszen ott lesz feketén fehéren, hogy honnan hova jutottál. Fotózz, centizz, vezesd az edzéseid, lásd a rendszert! A fenntartható progesszió egyik nagyon fontos alappillére. Ezzel együtt tudatosítod magadban azt is, hogy képes vagy rá, hiszen érezni fogod a kis lépések jelentőségét is.
 • Légy kreatív!
  Változtass az edzéseden, próbálj ki valami új receptet, próbálj ki egy új sportot, menj edzőtárssal edzeni, vagy csak újíts valamit a napirendeden! A monotonitástól sokszor elfárad az ember.
 • Jutalmazz!
  Ezért is fontosak az apró célok, hiszen mindenkinek kell a pozitív megerősítés. Én is gyakran alkalmazom ezt, hiszen nincs is jobb annál, mint amikor sikerül valami, és egy olyan plusz is jár mellé, aminek szintén nagyon örülök. Én ilyenkor mindig választok egy új fehérje ízt, vagy valami különlegesebb dolgot, például proteines pudingot: ez a fejlődésem is szolgálja, mégis valami szuper jutalomnak élem meg, a kettő együtt pedig csak még jobban húz előre.
 • Ne hallgass a negatív hangokra!
  Legyen az a saját hitetlen belső hangod, vagy a környezetedé. Te azért csinálod, mert vannak céljaid, amikért keményen dolgozol. Az, hogy most kicsit megakadtál, nem a folyamat vége, hanem egy átmeneti állapot. És ha egyszer nekiálltál, most miért ne tudnád folytatni?
 • Tájékozódj!
  Sokszor képesek vagyunk azt hinni, hogy csak nekünk nem megy, másoknak pedig minden elsőre sikerül. Ez nem így van. Ne félj megosztani a tapasztalataid egy szakemberrel, sorstárssal, hiszen lehet, hogy csak egy megerősítésre van szükséged.
 • S végül pedig: LÉGY BÜSZKE!
  Mi értelme az egésznek, ha nem értékeled saját magad munkáját, az eddigi eredményeid? Igenis légy rá büszke, és hagyd, hogy bedaráljon a „csakazértis”!

Klisésen hangozhat, de szerintem kellenek holtpontok, hogy tudjuk értékelni a végeredményt.

A küzdelem hajt minket tovább és visz előre.

Mindig az az értékesebb, amit nem lehet egyszerűen megkapni. Lehet, hogy most nehéznek tűnik, de nemsokára úgy fogsz visszatekinteni erre az állapotra, mint egy újabb állomásra, ami után ismét több lettél!

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.