Lifestyle

Így (ne) fulladj bele az újrakezdésbe

Az újrakezdés az élet minden területén egy nagyon nehéz dolog. Akár sportolásról, akár diétáról, akár bármilyen más újrakezdésről van szó, ha nem akarjuk, hogy a folyamat elején elhasaljunk, akkor fejben is nagyon oda kell koncentrálnunk! Van pár tipikus baki, ami viszont nagyban megnehezíti ezt az időszakot, erről fogok most írni nektek. Életmód- és táplálkozás tanácsadóként számtalan újrakezdő fordult meg nálam, úgyhogy volt lehetőségem bepillantást nyerni ennek a lélektani hátterébe is, na meg egy 3 hónapos baba anyukájaként azt hiszem friss tapasztalatokkal szolgálhatok az újrakezdés témakörében.

A legalapvetőbb problémát az okozza, hogy az ember hónapok, évek munkájával eljut egy bizonyos szintre, ami már remélhetőleg a lelkének is elég visszacsatolást ad, majd eltelik egy kis idő, és ez a szint az idő múlásával egyenesen arányosan elpárolog. Majd visszatérünk a régi rutinunkhoz, a fejünkben a régi képpel, aztán jön az arcon csapás: hát ez már nem olyan, mint volt. Nehezebbek a kelések, nem megy úgy a táplálkozás sem, gyengébbek lettünk, a fejünkben bekapcsol egy vészcsengő, ami arra buzdít, hogy itt bizony SOS intézkedésekre lesz szükség. Jöhetnek a túlzottan megerőltető edzések, amiből talán még egy túledzés is lesz, a turbó diéta, extra kalória deficit, mellette extrém terheléses edzés, hiszen az erőnket is szeretnénk visszakapni, pár hónap alatt meg még hátrébb leszünk így, mint karantén végén voltunk.

  • Ne kezdj el úgy edzeni, mint ahogy abbahagytad. Természetes, hogy terhelés nélkül vagy alacsonyabb intenzitású edzések mellett némileg visszaesik az erőszint vagy az állóképesség. Ezt kellő alázattal és türelemmel kell most kezelni, hiszen ha valóban az a cél, hogy a korábbi edzettségi állapotunkat visszanyerjük, akkor egy ésszerűen felépített, fokozatosan növekvő terhelést adó edzéstervre lesz szükség. Így a testünk is tud alkalmazkodni a terheléshez, és kellően lecsökken a sérülés lehetősége is.

  • Semmi értelme a turbódiétának, ha elsősorban az erőnléted visszaszerzése a célod. Térjünk vissza a kiegyensúlyozott, egészséges étrendhez, és kezdetben azt javaslom, hogy ha erőszint fejlesztése a cél, semmiképpen nem szabad kalóriadeficitben lenni. Érdemes először visszaszerezni a korábbi edzettségi állapotot, majd utána fokozatosan visszatérni adott esetben a diétához, ha a fogyás a cél. Az egészséges táplálkozás viszont mindig jó döntés.


  • Ha a karantén időszaka alatt felszaladt pár kiló, és kevésbé az edzettségi szint visszanyerése, sokkal inkább a zsírvesztés volna a cél, akkor se zsigereld ki a testedet! Ilyenkor is érdemes először visszaállni teljes gőzzel a régi rutinra: egyél egészségesen, kezdj újra sportolni, és ésszel kezdj neki a diétának. Az extrém megoldások sosem vezetnek jóra, a drasztikus lépéseknek pedig maradandó (hormonális, metabolikus) nyomai lehetnek.

  • Állíts vissza egy kiegyensúlyozott rendszert. A káosz után mindenkinek szüksége van ismét egy menetrendre, hiszen ez nem csak abban segít, hogy visszatalálj a terembe, hanem az alvás, pihenés, regenerálódás minőségét is pozitív irányba befolyásolja. Nagyon sokan átszoktak az éjszakázásra és a későn kelésre – rosszabb esetben az éjszakázás melletti korán kelésre-, így nem csoda, ha a bioritmus teljesen összezavarodott.

  • Ne kezdj egyből beszerezni minden diétás „csodaszert”: nem ettől fogsz gyorsabban fejlődni. Válassz egy számodra megfelelő vitamin- és ásványianyag pakkot, ha szükséges, fehérjeport, kollagént, vagy olyan táplálékkiegészítőt, ami a célodhoz szükséges, és egy egyensúlyi, egészséges táplálkozás mellett már biztosan lesz eredménye a befektetett munkának.


  • Ha nem szeretnél még sportlétesítményt látogatni, akkor se halogass! Nem kell teljes mértékben elzárkóznod most sem a sportolás lehetőségétől. A szabad levegőn történő mozgás és az otthoni edzés is tökéletes ahhoz, hogy újra visszakerüljön a rendszer a napjaidba.

  • Dobozolj, tervezz! A rutin része az is, hogy az ember, amiben teheti, előre gondolkodik. Így nem ér semmi váratlan, és segít megkönnyíteni a visszaszokás időszakát.
Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.