Lifestyle

Januári életmódváltók tízparancsolata

Az életmódváltás ilyenkor januárban egy igazi tömegjelenség. Elhatározzuk, hogy mivel a bikinibody télen készül, és az ünnepi forgatag egyébként is keresztülhúzná a téli diétát, majd tiszta vizet öntünk a pohárba januárban, és idén akkor is megcsináljuk, amit eddig nem sikerült.

Ezzel semmi probléma nincsen: mindenki céljait tiszteletben tartjuk, és ha valaki elhatározza magát, hogy változtat, és tesz is érte, akkor megérdemel minimum egy elismerő pillantást. Ha január elsején, akkor január elsején, de a lényegen ez mit sem változtat.

A problémák ott kezdődnek, hogy a hirtelen lelkesedésből hatalmas koppanások lehetnek, ugyanis a nagy hév mögött nincs egy biztos tudás, vagy éppen nincs szakmai segítség. Úszni tanulni egyedül pedig kétségkívül nehéz, főleg ha mély a víz.

 

Összeszedtem Nektek pár hasznos információt, egyszerű trükköt, hogy Ti se hasaljatok el idén!

1. Ne kapkodj! Ha kell, írd le, emlékeztesd magad, tudatosítsad magadban, hogy ez egy életmódváltás, nem pedig kapkodás és lóverseny. Ha sietsz, hamar el is esel. Legyen inkább több idő a váltás, de folyamatos fejlődéssel teli. Apróbb célokat tűzz ki, reálisan megválasztva, hogy legyen mindig motivációd és sikerélményed. Egyik nélkül nincs másik!

2. Légy büszke! Bizony: Te már döntöttél, belevágtál. Most már csak az kell, hogy rajta is maradj, akármilyen rögös is az az út. Ha megszólnak, engedd el a füled mellett. Ha cukkolnak az iskolában vagy munkahelyen, akkor emlékezz arra, hogy nem mások miatt vágtál bele. A büszkeséged ne hagyd csorbítani: lehet, hogy most kakukktojás vagy, de később Te leszel az, akit irigyelnek.

3. Figyelj a folyadékbevitelre! Ez az alfája az egésznek, mégis a legtöbben elfelejtik. Csapvíz, szénsavmentes ásványvíz formájában történjen persze, nem iszunk cukros és édesített üdítőket sem. Én legtöbbször minimum 2.5 litert javasolok, de sokkal jobban jársz, ha testsúlyod elosztod hússzal, és a kapott mennyiséget literben értelmezve fogyasztod el a nap során. Tehát egy 60 kilós embernek 3 liter víz lesz az alapszükséglete, amelybe nem tartozik bele az edzés közben fogyasztott folyadék. Tipp: ha glutamint vagy BCAA-t kevertek a vízbe, eleinte sokkal könnyebben lecsúszik majd a szükséges mennyiség! Ha eleinte töredékét ittad csak meg ennek, akkor fokozatosan emeld a mennyiséget, hetente 2-3 decivel. Fő a fokozatosság, nem eszetlenkedünk!

4. Próbáld meg elhagyni a feldolgozott élelmiszereket. Konzervek, előre csomagolt és félkész ételek elsősorban amire gondolok. Tudom, manapság egyre több ilyen étel készül egészségesebb módon, legalábbis a címke szerint, de azért menj biztosra: azt edd, amiről tudod is hogy mi van benne, ne a műanyagot!

5. Keress egészséges és diétás alternatívákat. Tudtad, hogy például már fehérjés pudingok és palacsinták is léteznek? Nem kell lemondanod az édességekről, a pizzákról, a kedvenc ételeidről! Az a lényeg, hogy keress egy olyan receptet, ami illeszkedik a diétádba. Légy kreatív, kísérletezz! Eleinte időbe telik, de ha belejössz, már ez lesz a természetes!

6. Figyelj a rostbevitelre! Zöldség nélkül nincs egészséges életmód, és most nem egy-két karika paradicsomra gondolok. Télen nem egyszerű nyers forrásokból fedezni a szükséges mennyiséget, de vannak fagyasztott zöldségek amik ugyan olyan jók, lehet készíteni krémleveseket, krémeket, szóval itt is kreativitás kérdése az egész! Tipp: vész esetére különböző rostmixek is jók lehetnek. Persze ezek nem helyettesítik a növényi forrást, de jobb, mintha semmilyen rostbeviteled nem lenne aznap.

7. Keress egy társat! Sokszor magunkkal szemben nem tudunk objektívan gondolkodni, vagy éppen nehezebb egyedül a motivációnkat fenntartani. Nem utolsó az sem, hogy nagyon sokat segít egy állandó támasz, akivel megbeszélheted a felmerülő nehézségeket. Egy támogató környezet rengeteget húz előre!

8. Ne ess bele abba a hibába, hogy szélsőséges módszerekkel próbálkozol. Korábban írtam Nektek különböző bakikról, amik egy életmódban nem lehetnek jelen, ez is pont egy ilyen dolog. Ha szélsőséges módszert választasz, előbb utóbb kifáradsz, akár még egészségügyi következményei is lehetnek. Ha nem igazodsz el a sok információ közt, inkább kérj szakszerű segítséget! Nem ciki kérdezni!

9. Jutalmazd magad! Mindenkinek meg kell tanulnia szeretni magát. Ez egy igen apró lépés az önszeretethez vezető úton, és ha az apró céljaid elérésekor rögzíted ezt a pozitív élményt, később sokkal nagyobb lesz a lendületed is.

10. Fejlődj! Nézz utána, tanulj, olvass, légy szkeptikus, kísérletezz, de semmiképp se hagyd magad megvezetni, és vakon követni akármilyen étrendet, mintaétrendet. Ha nem tudod, hogy mit miért (t)eszel, akkor attól miért is fejlődnél hosszútávon? Másrészt: nem vagyunk egyformák!

 

Remélem ad számotokra ez az iromány egy kis alapot: konkrétabb tanácsokkal pedig hamarosan érkezem!

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.