Táplálkozás

Kell-e csalónapot tartani?

Balance vagy félmunka?

Manapság egyre több platformon olvashatjuk és hallhatjuk, hogy egyensúly márpedig kell. Kellenek néha a “szemét” kaják, kellenek a “nemszámolós”, “nemodafigyelős” napok, kell egy kis lazaság a motiváció fenntartásához… Na de mi az igazság, jó ha tartunk néha csalónapot?

 

Kezdjük az alapoknál:

A súlyvesztés, fogyás lényege elsősorban a kalóriadeficit. Röviden és konyhanyelven: kevesebbet együnk, mint amennyi energiát elégetünk. Ha nincsen kalóriadeficit, DE emellett a makrotápanyagok rendben vannak, az alapanyagok minőségiek, és sportolunk, akkor is egészen biztos, hogy lesz testkompozíció változás, de szó szerinti fogyás nem garantált. Szóval kalóriadeficit nélkül nincs tartós fogyás. Na de mi kell még?

A fogyáshoz kellenek minőségi tápanyagok. Kell fehérje, szénhidrát, és zsír is – mindenkinek típusa szerint megfelelő arányban. Egy azonban biztos: egyiket sem lehet mellőzni. A hormonrendszer optimális működése miatt sem tehetjük meg azt, hogy egy fogyás miatt egyoldalúan kezdünk táplálkozni. Kellenek rostok, mert anélkül az anyagcsere nem fog normálisan működni. Kell megfelelő mennyiségű folyadék: nem cukros, zérós, akármilyen üdítők, hanem egyszerű mentes víz. Kell az is, hogy ezeket megfelelő arányban és mennyiségben vigyük be a szervezetünkbe: ebben segít az anyagcsere és a hormontípus, valamint a vércsoportunk.

Tehát a gyorstalpaló után elmondhatjuk, hogy kalóriadeficit és ezen belül is minőségi tápanyag kell a testünknek ahhoz, hogy fogyásra bírjuk. Hogy jön akkor szóba a balance?

A balanced-eating mozgalomnak az a rövid lényege, hogy a megfelelő táplálkozás mellett egy kis százalékban megengedjük magunknak azt, hogy ne a funkcionális táplálkozás legyen az elsődleges. Mit jelent ez? Nagyon egyszerű: ha összességében az étrendünk megfelelő, és odafigyelünk a szükséges sarokpontokra, néha belefér az, hogy nem odavaló, nem minőségi, feldolgozott, egészségtelen ételeket együnk. Na de ennek is vannak ám buktatói!

A kezdeményezés maga abszolút helyénvaló, az egyetlen, ami hiányzik belőle sokak értelmezésében, az az arány és a mérték. Mindenki maga próbálja értelmezni az „egyensúly” kifejezést, ebből kifolyólag sokan beleesnek abba az alapvető hibába, hogy túleszik magukat, valamint túltolják az egészségtelen, nem diéta-kompatibilis ételeket. Így hát az egyensúlyból rendszertelen táplálkozás lesz, tele haszontalan, üres kalóriával, mindezt a minőségi tápanyagok kárára. Ha pedig naponta megengedünk magunknak ezt-azt, akkor azon sem kell csodálkozni, ha a kalóriabevitel megszalad, így már meg is bukott az egyik alapelv amire figyelnünk kell egy szálkásítás, fogyás alatt.

Igen, néha belefér más is. Én azt szoktam javasolni az ügyfeleimnek, hogy heti egy „nemodafigyelős” étkezéstől senkinek nem lesz baja, de rendszer semmiképp ne legyen belőle. A rossz szokásokat nem lehet máshogy elhagyni, és új rendszert sem lehet kiépíteni akkor, ha folyamatosan vissza-visszahúzzuk magunkat.

Ez az egyik érvem. A másik pedig az, hogy manapság mindent meg lehet már oldani egészséges hozzávalókból is. Nem feltétlen kell rosszul enni heti egyszer csak azért, hogy “balance” legyen. Készítsd el kedvenc ételeidet diétásan, a süteményeket reform alapanyagokból, és máris jó lesz mindenkinek: a tested is megkapja a tápanyagokat, és a lelked is jóllakik!

Megosztás
Címke: ,
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.