Táplálkozás

Beszélgessünk az L-Carnitine-ről | kisokos

Zsírégetőként és energizálóként is jól ismert az L-carnitine a sportolók körében, rengetegen alkalmazzák elégedetten. Nézd meg a tudományos hátterét és döntsd el, hogy neked is megfelelő-e:

Ha megfelelően alkalmazod, akkor az L-carnitine remekül energizál és segít az alakformálásban. Segít abban, hogy kitartóbb legyél és jobban bedurranj, ráadásul a testzsírod csökkentésében is társad lesz. És még tökéletesen biztonságos is.

 

Mi az L-carnitine?

Bár leggyakrabban az aminosavak között említik, az L-carnitine technikailag mégsem az. Egy „vitaminszerű”, „aminosavszerű” összetevő.

Az L-carnitine-t a szervezet maga is előállítja a lizin és metionin aminosavakból a májban és a vesékben. Bár sok helyen tárolja a szervezet, elsősorban az izomzatban és az agyban található meg. A táplálkozás során főleg állati termékekből, húsból jutunk hozzá, de tartalmazza pl. még az avokádó, a szójabab.

A Carnitine két formában létezik: D-carnitine és L-carnitine. Az L-forma található meg a természetben és ez a biológiailag aktív forma. A címkéken általában L-carnitine, L-carnitine tartarát, vagy Propionyl L-carnitine néven találkozhatsz vele. Ezek mind hatékony formák. A D-forma ugyanakkor biológiailag inaktív, nem is fordul elő táplálék-kiegészítőkben.

 

 

Mire jó az L-carnitine?

🙋🏻‍♀️Hölgyeim, ha fogyni vagy szálkásítani szeretnétek:

Az L-carnitine a zsírok szállításában vesz részt, főleg a hosszú láncú zsírsavak szállításában a sejtek mitokondriumába, ahol azok elégnek üzemanyagként azért, hogy ATP jöhessen létre. Ez gyakorlatilag folyamatosan zajlik a szerveztedben, de intenzív edzés esetén hatékonyabban.

Megfelelő mennyiségű L-carnitine nélkül a zsír nem tud bekerülni a mitokondriumba, hogy üzemanyagként elhasználódjon. Ugyanakkor az L-carnitine hiány egy súlyos orvosi probléma. Éppen ezért tartják feltételesen esszenciális tápanyagnak. A tested előállítja, de ha nem eleget, az komoly problémához vezethet. Ráadásul az L-carnitine segíti a vércukor szint csökkentését akár egy szénhidrátdús étkezés után is.

🙋🏻‍♂️Uraim, ha tömegnövelés a cél:

Igen, tömegnövelés idején is hasznos lehet az L-carntitine. Legtöbbünknek nem cél, hogy az izomtömeg mellé a zsírpárnákat is gyarapítsuk. Az L-carnitine remekül kontrollálja a zsírtömeg növekedését, így tisztább izomtömeg növekedéshez segít hozzá. Diéta esetén pedig segíti a hatékonyabb szálkásítást.

Kitolja az éhség megjelenését hosszabb sportteljesítmény esetén, mivel segíti a zsírsavak üzemanyagként való felhasználását, így tovább maradsz energizált állapotban és kevesebb tejsav termelődik. Emellett csökkenti az izomsérülést és izombontást, segíti az izomregenerációt. Segíti a véráramlást az izomzathoz ezzel hozzájárul a tápanyagok és hormonok jobb áramlásához, a bedurranáshoz, a salakanyagok távozásához.

 

Mennyit, mikor?

L-carnitine tartarát, L-carnitine és propionyl L-carnitine esetén a legjobb hatást alkalmanként 2-3 g l-carnitine-nel éred el.
Tömegnöveléskor érdemes 30-40g szénhidráttal és 20-40g fehérjével együtt fogyasztani, tehát étkezéskor, edzés előtt vagy akár edzés után. Szálkásítás idején edzés előtt fél órával fogyassz 2-3grammot.

 

Termékajánló
Név Kiszerelés Jellemző
L-Carnitine 1 500 mg – 60 tabletta tabletta ízesítetlen tabletta
Liquid L-Carnitine 3 000 mg folyékony ízesített, folyékony L-Carnitine formula

💡 Tudtad-e az L-Carnitine-ról?

 • csökkentheti az oxidatív stresszt
 • javíthatja a mentális működést
 • támogathatja a nagy energiaigényű szervezeti funkciókat
 • segítheti a megfelelő veseműködést edzés után
 • hozzájárulhat a szív egészségéhez
 • depressziós páciensek kezelésében is alkalmazzák
 • segítheti az immunrendszer megfelelő működését
 • növelheti a sportteljesítményt
 • javíthatja az inzulinérzékenységet
 • javíthatja a termékenységet azáltal, hogy a sperma minőségét erősíti
 • enyhítheti az izomlázat, gyorsíthatja a regenerációt edzés után

 

Megosztás
Nutriversum Team

Nutriversum Team