Edzés

Melyik kardió gép való nekem?

Minden konditerem elengedhetetlen része a ”kardió szekció”, viszont ez nem csak a termek kihagyhatatlan része, hanem az egészséges életmódé is.

A kardió leginkább úgy él az emberek fejében, mint a mozgás, amit akkor kell csinálni ha fogyni akar az ember. Ez valóban így van, de aki nem fogyni akar, hanem más céljai vannak, annak is erősen ajánlott néha valamilyen kardióval színesíteni az edzéstervét. Nem mennénk most bele mire jó a kardió, mert szerintünk mindenki tudja nagyjából: #állóképesség #érrendszer #pulzus #tüdőkapacitás #egészség #stb

Tehát ha az elszántság már megvan, csak a megfelelő mozgást/gépet kell megtalálni, ezért összeszedtünk néhányat, amiket minden teremben megtalálunk és segíteni tudnak rajtunk:

Futópad

A futás az egyik legalapabb mozgásforma, ami az egész izomzatod átmozgatja, így tartva fitten a tested. Legnagyobb hátulütője, hogy nagy erőhatások érik közben a szervezetet amelyek különböző mozgásszervi megbetegedéseket (térdfájás, derékfájás, stb…) okozhatnak.
Ha nincsenek ilyen problémáid és nincs különösebb bajod a futással, szeretettel ajánljuk ezt a mozgásformát. Nem kell sprintelni, keress egy olyan tempót amivel huzamosabb ideig tudsz futni.

Kerékpár

Térdfájósoknak az egyik legjobb megoldás, hisz az ízületeink a mozgás során nem kapnak semmilyen ütő terhelést. Nagyon fontos az üléspozíció helyes beállítása, mert ha ezt nem sikerül eltalálni, többet ártunk magunknak a bringázással, mint használunk. Másik fontos észrevétel: érdemes terhelést rakni a gépre, mert sokszor látni olyan arcokat a konditermekben akiknek ész nélkül pörög a lábuk, de egy izzadságcsepp sincs a homlokukon. Nem baj ha fáj!

Elliptikus tréner

Nevezhetjük őt egy alternatív futógépnek, hisz ez az elliptikus mozgás a futást hivatott modellezni, annyi különbséggel, hogy a talajfogáskor keletkező erőt ”elvezeti” azon a bizonyos ellipszis pályán, így kímélve az ízületeket. A kapaszkodóinak köszönhetően a felső testünket is meg tudjuk dolgoztatni, így az egész testünk át lesz mozgatva az edzés végére. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne karból rángassuk a gépet, inkább lábból dolgozzunk.
Tehát ha a futás nálad nem játszik, bringázni nem szeretsz, ő lesz a Te géped!

Taposó

Ha a lift helyett általában a lépcsőt választod akkor ő a te géped, hisz a mozgás teljesen egészében megegyezik a lépcsőzés mozgássorával. A többi gép közül talán ő a ”legkeményebb”, így nem árt hozzá egy alap erő és állóképesség. Viszont öröm az ürömben, hogy egy lábedzés kiváltására is alkalmas lehet egy komolyabb taposás, mert kellően megdolgoztatja a lábizmaid és a feneked. Sokan úgy csalnak ennél a gyakorlatnál, hogy szinte felfekszenek a kapaszkodóra a teljes testsúlyukkal, te próbáld ezt kerülni és csináld rendesen a gyakorlatot.

Heti 1-2x 20-30p kardióba senki nem hal bele, de ha nagyon nem akarsz felállni egyik gépre sem, akkor van egy szuper tippünk: menj néha gyalog a terembe 😉

Megosztás
Címke: ,
Nutriversum Team

Nutriversum Team