Táplálkozás

Miért együnk jól?

Annyi cikket írtam én is arról, hogy hogyan kell diétázni, mire figyeljetek, mi az életmód lényege, milyen lelki oldala van, egy dologról viszont nem esett még szó: miért is jó ez nekünk?

Persze, tudom, hát jobban fogunk kinézni. De Te azt hitted, hogy csak ennyi? Nem fogok kertelni, nézzük sorra!

1. Jobban leszel. Jobb lesz a közérzeted, elmúlik a puffadás, javul az emésztés, laposabb hassal kelsz és fekszel, szépen lassan sokkal jobban fogod érezni magad a testedben. Kellemesebb lesz étkezés után, jobban érzed magad nap közben, este pedig nem várod már a reggelt, hogy legalább újra komfortosan érezd magad. Ez azért elég király dolog.

2. Szebb lesz a bőröd, a hajad, a körmöd, egyszerűen megszépülsz kívül is. A minőségi tápanyagok, a sok folyadék és a sok rost csodákra képesek, hát még az, ha elhagyod a mesterséges, ízfokozóval teletömött ételnek csúfolt műanyagokat.

3. Több lesz az energiád. Nem lesz kajakóma, nem lesznek korgó gyomros edzéseid és estéid, nem kopog a szemed reggelente, és nem érzed majd úgy minden étkezés után, hogy most aztán le kell feküdnöd, mert kipukkadsz. Egyensúlyi energiaellátást kapsz a minőségi ételtől egész nap, gyakorlatilag sokkal kevésbé és egyenletesebben fáradsz a nap végéhez közeledve. Pár hét után már az alvás is pihentetőbb lesz, a napok is produktívabban telnek emiatt.

4. Ha nő vagy, helyreáll a ciklusod. Ha pedig nem volt problémád vele, akkor is szebben és gördülékenyebben fognak működni a biológiai folyamatok odabent. Elképesztően fontos erre odafigyelni már fiatal kortól kezdve, és bizonyos hormonproblémák esetén borzasztóan sokat számít egy hormonegyensúlyt támogató személyre szabott étrend, és persze mellé az orvosi felügyelet. Egy –a szememben nagyra tartott- nőgyógyász így fogalmazta meg nekem a táplálkozás fontosságát: „Tetszik tudni, lehet szedni a gyógyszereket, de tudja az életmód és a mozgás még ennél is többet jelent!”.

5. Spórolsz. Egy normális étrend nem követel meg millió féle fitnesz-kaját, spéci tésztákat, vegán sajtokat, mindenféle extra drága bio hozzávalót. Össze lehet ezt állítani szépen egyszerűen is. Ez esetben viszont hihetetlen sokat spórolsz, ha korábban intuitív módon vásároltál. Nem lesz csokika, nem lesznek chipsek, random vásárlások, random büfés reggelik. Szépen minden otthon vár elkészítve, reggel kikapod a hűtőből, és persze ez nem jelenti azt, hogy sosem lehet már máshol és mást enni, de ha ezeknek az impulzusvásárlásoknak a mennyiségét lecsökkented emiatt, hidd el, sokat számít!

6. Kinyílik a világ. Eljársz sportolni, új embereket ismersz meg, új ételeket kóstolsz, megtanulsz változatosan főzni, megtanulsz millió féle édességet elkészíteni, kiismered az alapanyagokat, és egy idő után már sportot űzöl abból, hogy a régi kedvenceidet készítsd el reform módokon. Ez minden, csak nem rossz hozomány!

7. Boldog leszel a bőrödben. Szeretni fogod a tükörképed akkor is, ha még nem tartasz ott, ahova kitűzted a célodat. Miét? Mert haladsz. Minden nap teszel magadért, az egészségedért, ezzel tisztában vagy, és büszkeséggel tölt el. Rendszer lesz az újdonságból, megtanulsz egy csomó új dolgot, és a tudás igenis hatalom. Egy idő után már Te is látod, hogy a kontroll a Te kezedben van, és csodálatos dolog karban tartani magunkat úgy, hogy tudatosan tesszük ezt!

8. Nem lesz lehetetlen. Célok jönnek-mennek, majd Te is meglátod. Egyszer csak azon kapod magad, hogy újra túlteljesítettél az elvárásaidon. Egyre magabiztosabban veszed a kihívásokat, és ez a küzdeni akarás az élet más területén is nagyon hasznos lesz. Az erő, amit ezáltal kapsz, egy hatalmas segítség, kérdés, hogy használod-e.

9. A végére hagytam a legfontosabbat. Egészséges leszel. Egészséges lesz a lelked és a tested, és tudom, – hiszen sokan védekeznek ezzel- hogy ez nem garancia semmire….Garanciának nem garancia, de az én lelkem nagyon boldog azzal a tudattal, hogy én mindent megtettem magamért, az egészségemért, azért, hogy minél tovább teljes értékű életet élhessek. Akinek ez nem motiváció, azt hiszem hamar bele fog bukni az egész életmódváltásba. Akarjatok élni, jól élni, minőségi életet élvezni! Nem adják ingyen, de a jó dolgokért meg kell dolgozni!

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.