Táplálkozás

Miért jó az emésztőenzimes fehérje?

Ki ne vágyna arra, hogy maximalizálja az eredményt a befektetett munkájáért és pénzéért?! De mi van akkor, ha a megvásárolt és elfogyasztott tápanyagok, táplálék-kiegészítők egy része nem tudja betölteni a funkcióját, nem járul hozzá a teljesítménynövekedéshez, az izomtömeg növekedéshez, mert nincs megfelelő emésztőenzim mennyiség a szervezetedben hozzá?

Az emésztőenzimek különböző típusai szükségesek a tápanyagok lebontásához. Nem mindegyiket tudja a szervezet előállítani, így azokat a táplálkozás útján kell bevinnünk.

A legfontosabb emésztőenzimek:

  • proteáz: a fehérjéket aminosavakra bontják. Bármelyik enzim, amely proteolízisre képes, elkezdi az aminosavak peptidkötéseit hidrolízis útján lebontani.
  • lipáz: a zsírokat zsírsavakra és glicerolokra bontja, vízoldékony enzim, amely a nem vízoldékony zsírösszetevők észterkötéseit bonja hidrolízis során.
  • amiláz: ami a szénhidrátokat, mint a keményítő, bontja cukrokra: a szénből, hidrogénből és oxigénből álló elemeket bontja monoszacharidokra.

Mi okozhatja, hogy nincs elég emésztőenzimünk? A fehérje lebontása bonyolult folyamat, a testépítésben viszont annál fontosabb. A fehérje emésztése a gyomorban kezdődik és a vékonybélben ér véget. A fehérje aminosavakra bontódik, amelyeket aztán az izomsejtek hasznosítanak. Ám a szervezet nem tudja a fehérjét lebontani, mert nincs elég enzim hozzá, akkor fehérje éhség állapotában marad annak ellenére, hogy elég fehérjét fogyasztasz. A tejsavó fehérje egy rendkívül gyors felszívódású fehérje forrás. Emésztőenzim hiányában azonban a sportoló nem tudja kihasználni a turmixban rejlő lehetőségeket. Így aztán csak felfújódást, puffadást, hasfájást okoz.

  • genetikai tényezők
  • stressz
  • nem megfelelő tápanyagbevitel

Sportolók számára hasznos emésztőenzimek táplálék-kiegészítő formájában

Papain: elősegíti a fehérje- és zsír bontást, főleg húsokból és így hozzájárul az aminosavak könnyebb eljutásához az izomzathoz.  A papaya(gyümölcs) levele tartalmazza egyébként a legtöbb papaint, így belőle szokás kinyerni. Tudni érdemes még, hogy tisztítja a bélfalat. Az emésztés idejének csökkentésével csökken a bélrendszerből felszívódó és így lerakódó zsír mennyisége is, így fogyási szándékkal is javasolt. Gyomorsav hiány esetén is ajánlott a fogyasztása. Cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása, valamint az emésztési rendellenességgel küzdőknek is.

Bromelain: szintén a gyorsabb és hatékonyabb fehérje bontáshoz használt emésztőenzim, amit ananászból nyernek ki. Zsíroldó, méregtelenítő hatású is. Csökkenti a gyulladásokat és ezáltal elősegíti a regenerációt, hiszen az izomrost szakadásoknál apró gyulladások jönnek létre. Ezek gyógyulásával hamarabb tudsz edzeni az adott izomra így segítve annak fejlődését! Sportsérülések esetén ezért is kifejezetten javasolt. Emésztést segítő hatása miatt diéta kiegészítőjeként is ajánlott, tömegnöveléskor pedig a magas fehérjebevitel könnyebb feldolgozása érdekében javasolt.

Laktáz: A laktóz emésztését segíti, így aki laktóz hiányban szenved részben, vagy teljesen, nagy segítség lehet a tejtermékek vagy rejtett laktóz tartalmú élelmiszerek emésztésében. A laktóz intoleranciát ma már viszonylag könnyű diagnosztizálni és nem is ritka probléma. Mivel a testépítők és sportolók a magas fehérje tartalom miatt előszeretettel fogyasztanak tejtermékeket, így érdemes a laktáz enzim fogyasztásának a beiktatása is az étrendbe ezen élelmiszerek biztonságos és hatékony megemésztéséhez.

Mikor fontos az emésztőenzimek fogyasztása?

Alapvetően mindig fontos, hogy hasznosuljanak a tápanyagok. Amikor ez különösen nehéz a szervezet számára, amikor stresszes időszakot élünk, nem tudunk megfelelően táplálkozni, vagy éppen tömegnövelés időszakban vagyunk, és extrém mennyiségű ételt kell megemésztenünk. De indokolt diéta idején, amikor enzimhiányos állapotban lehetünk.

Tudtad-e?

A megújult Nutriversum fehérjék mindegyikében megtalálod már ezeket az enzimeket, így semmi nem állhat a tökéletes hasznosulás útjába!

Megosztás
Nutriversum Team

Nutriversum Team