Táplálkozás

Mikor nem jó egy diéta?

Az előző cikkem után úgy gondoltam, hogy illendő volna megírni azokat a hibákat is, amik gyorsabban véget vetnek a sikerélményeknek, mint ahogy elkezdődhettek volna. A diéta sok tényező miatt kudarcba fulladhat, de az érzelmi, mentális hátteréről kevesen beszélnek csak. Ennél nagyobb hibát azonban nem tudnék elképzelni: ha az alap nem stabil, egy tökéletesen beállított makrotápanyag arány sem fog segíteni.

Mikor nem jó egy étrend?

Amikor kényszeres. Minden nap várod a végét, már reggel rosszul vagy az ételektől, és igazából még a tiszta víz is jobban esik mint a száraz csirke, az agyon párolt zöldségekkel. Arról nem is beszélve, hogy a zabnak nincsen semmi íze, és mára már azt is elkezdted kívánni, amit korábban sosem szerettél. Hát igen, ilyenkor nagy a gond. Valószínűleg az ízek hiányoznak, a textúrák, a kreativitás, az, hogy élmény legyen enni. Ebben az esetben tessék kísérletezni, a tartalmi hátterét megérteni, a szabályrendszert felépíteni fejben, és jöhet is a kísérletezés, diétás sütik, és a régi kedvencek reform köntösben.

Amikor a hormonháztartásod jelez. Bizony. Komolynak tűnik, és az is. A sok ideig tartó extrém deficit hormonális elváltozásokat is előidézhet, nőknél pedig kiemelten nagy figyelmet kell fordítani erre. A ciklus elmaradása, rendszertelenné válása a testünk nagy STOP táblája. Ilyenkor mindenképp forduljunk szakemberhez, kérjünk hormon és vérvizsgálatot, illetve keressünk fel egy olyan táplálkozási szakembert, aki az egészségünket szem előtt tartva segít visszaállítani az egészséges anyagcserét, hormonháztartást, és segít kiépíteni egy tartható életmódot.

Amikor nem vagy jól. Sok allergén élelmiszerünk van, amik a diéta világában nagyon nagy népszerűségnek örvendenek. Előfordulhat, hogy bizonyos ételek túlzott fogyasztása miatt a testünk -ezek emésztése során- már nem reagál jól. Lehetséges, hogy a hirtelen deficit-akár koplalás miatt energiaszintünk nagyon lecsökken, ez is jelzésértékű tünet arra vonatkozóan, hogy valami nincsen rendben.

Amikor lelkiismereti kérdést okoz az étel, edzés. Fontos a fent már említett kényszeresség elkerülésére való törekvés is, de van egy másik kisördög is, ami megkeserítheti a mindennapjainkat. Ez pedig a lelkiismeret. Amikor nem mersz megenni hétvégén egy darab nagymamád által készített rétest, mert már látod is magadon, hogy újra hízol. Amikor nem mersz koccintani egy pohár borral, mert úgy érzed, hogy tönkre teszel vele minden eddigi munkát. Amikor a második adag leves után már úgy érzed, hogy muszáj lesz egy plusz edzéssel kompenzálni ezt a rengeteg kilengést. Na, ilyenkor baj van. Fontos tudni, hogy nem egy étkezéssel, egy kihagyott edzéssel teszel tönkre mindent. Egy 80%-os diéta abszolút életmódként élhető már, amiben van már némi kilengés és szabadság is, de a kívánt eredményt még így is eléred vele. Egy életmódba nem fér bele azonban egy állandó rossz lelkiismeret, önmarcangolás.

Amikor a feldolgozott étel több, mint a tiszta alapanyag. Nagyon sokan beleestünk már abba a hibába szerintem, hogy mindenre helyettesítő terméket kerestünk a diéta kezdetén, biztos, ami biztos alapon. Cukormentes szirupok, mogyorómentes mogyorókrém, kalóriamentes tészta ami nem is tészta, és folytathatnám a sort. Előbb utóbb azonban a természetes alapanyagokat felváltja a helyettesítő termék, így kalória tekintetében lehet, hogy kedvezőbb a helyzetünk, de lássunk azért tisztán: a minőségi tápanyaggal nem szállhat szembe egy mesterséges ízfokozós, szirupos, feldolgozott termék.

Megosztás
Címke: ,
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.