Táplálkozás

Minden amit a KOLLAGÉNRŐL tudni akartál!

A szépségápolásban és sportban csodaszerként emlegetett kollagén nem más, mint egy -a szervezetben legmagasabb arányban előforduló- fehérje, amely számos funkciónkat támogatja. Nem csak, hogy támogatja, kifejezetten kollagénből épülünk fel. Aminosavak alkotják, melyeket fehérjedús ételekből bont le a szervezet, majd ebből állít elő kollagént. 28 típusát azonosították, típustól függően pedig az ínszalagokat, bőrünket, izmainkat és csontjainkat alkotja és építi fel. Kötőszöveteink egészségéért tehát nagymértékben felel a kollagén, így nem csoda, hogy sportolóknak, fizikai munkát végzőknek különösen fontos a megléte.

Nézzük először, hogy miben segít a kollagén.

  • A haj, a köröm és a bőr állapotával erős összefüggésben áll a szervezetünkben fellelhető kollagénmennyiség, hiszen ezek a szerveink fontos építő köve ez a páratlan alapanyag – így logikusan az alacsony kollagénszint ezen szervek erősségére negatív hatással lehet. 
  • Különböző kollagéntípusok különböző szereppel bírnak, a haj, a bőr és a köröm szentháromság erősen tartásáért az I-es típus felelős. Azonban a II-es és III-as típusú kollagénekről se szabad megfeledkezni, hiszen az inak, szalagok, porcok állapotáért, illetve a belső szervek szöveteinek egészségéért ezek a kollagéntípusok felelősek. 
  • A regenerációban nagy szerepet játszik a kollagén, megfelelő kollagénszint nélkül a sejtek cserélődése nem tud tökéletesen lezajlani, így a hegek, sérülések gyógyulása is lassabb, mint egészséges kollagénszint esetében. 
  • A szem normális működése is fontos szempont, hiszek a szaruhártya, a retina és a sclera alkotója is a kollagén.

A megfelelő kollagénszint tehát semmiképp se elhanyagolható, de szerencsére ennek eléréséhez és szinten tartásához nem bonyolult a recept. A megfelelő kollagénképződéshez elengedhetetlen a megfelelő C-vitamin-bevitel, hiszen a C-vitamin hozzájárul a szervezet természetes kollagénképzéséhez. Emellett fontos egy kiegyensúlyozott étrend is, hiszen a változatos alapanyagok nemcsak a kollagénképződéshez szükséges alapanyagok teljes skáláját szolgáltathatja, hanem bizonyos élelmiszerek (húsok, belsőségek) már készen is tartalmaznak kollagént.

A rendszeres testmozgás sem elhanyagolható szempont, hiszen egy kiegyensúlyozott, testmozgással színesített egészséges életmód szintén arra sarkallja a szervezetet, hogy a kollagénszint állandó jelleggel az egészséges szinten maradjon. Végezetül orvosi javaslatra alacsony kollagénszint esetében táplálékkiegészítők használatával is elképzelhető a kollagénpótlás. 

 


 

Collagen – 100 kapszula – WSHAPE – Nutriversum

 

  • Tiszta, 100% hidrolizált marhakollagén kapszula
  • Napi adagonként 2000 mg hatóanyag-tartalom
  • Könnyen lenyelhető kapszulás forma

 

 

MEGNÉZEM ►


 

Megosztás
Tóth Barbara

Tóth Barbara

Életmód- és táplálkozás tanácsadó, instagram blogger.