Táplálkozás

Puffasztott rizs, egyem – ne egyem? Tények és tévhitek.

Némi zavar él még az emberek fejében, hogy a puffasztott rizs mire és miért jó. Sokan fogyni szeretnének, és ezért tömik magukba csomagszám, míg mások lusták főzni vagy nincs idejük rá, de hízni szeretnének, úgyhogy ezért fogyasztják. Mégis mire jó pontosan?

A puffasztott rizs bármilyen meglepő, rizsből van. Könnyen hozzáférhető, azonnal fogyasztható szénhidrátforrás, amely nem tartalmaz rostokat, fehérjét, így gyors felszívódású. Ezek mind az előnyei és hátrányai is egyúttal. Könnyű vele kalkulálni, számolni, ha valaki pontosan szeretné az étrendjét követni, de mint szénhidrátforrás, számolni kell vele.

Diéta vagy tömegnövelés?

Beleilleszthető mind diétába, mind tömegnövelésbe, csak éppen nem mindegy, hogy mennyit fogyasztunk belőle és mivel fogyasztjuk együtt.

Tápanyag tartalom

A puffasztott rizs pontosan úgy mint a főtt rizs, 100g-ban 70g szénhidrátot tartalmaz, ez nagyjából egy zacskónyi (10-12 szelet, márkától függően) tartalma.

Mikor érdemes fogyasztani?

A puffasztott rizs alapvetően magas glikémiás indexű szénhidrát, vagyis gyorsan emésztődik, így gyors energiaforrást jelent. A glikémiás index az a szám, amely megmutatja, milyen gyorsan szívódik fel egy szénhidrát forrás és így milyen gyorsan és mértékben emeli meg a vércukorszintet. Legjobb edzés előtt gyors energiaforrásként vagy edzés után az energiaraktárak visszatöltése céljából fogyasztani. A vércukorszint hirtelen és/vagy magasra emelkedése a zsírvesztés gátja, hiszen ilyenkor a szervezet inzulint bocsát ki a vércukorszint visszaállítása, stabilizálása érdekében, amit úgy old meg, hogy szépen betessékeli a szénhidrátot a sejtekbe, ahol vagy elhasználod energiaként, pl. az evést követő edzéssel, vagy elraktározod a zsírpárnákban.

Napközbeni étkezésnél lassítsd a felszívódását fehérje forrással és/vagy valamilyen zsiradékkal, esetleg zöldséggel, pl. fogyassz mellé húst és zöldségeket. Ha fogyni szeretnél, önmagában semmiképp sem javasolt a fogyasztása, de mivel könnyű kalkulálni vele, így a megengedhető mennyiségben részét képezheti az étrendednek, ha lassítod a felszívódását. Így ha tudod, hogy naponta 140g szénhidrátot fogyaszthatsz, könnyen el tudod osztani a 2 zacskó pufirizst a 4-5 étkezésedre!

Tehát akkor együk vagy ne együk?

Igen, bátran fogyaszthatjuk, amikor az étrendünkbe beilleszthető szénhidrátforrásként. Tömegnövelésben és diétában egyaránt, nyilván a mennyiségben lesz a legfőbb különbség. Ezt pedig a célod és a testtömeged határozza meg. Bármely étkezésnél helyet kaphat, akár kenyér helyett egy omletthez vagy köretként roston csirkemell mellé, de ha úgy tetszik és neked mindegy a kalória bevitel, akkor a Nutella erre is kenhető 😉

A puffasztott rizs előnyei:

  • könnyen hozzáférhető
  • rögtön fogyasztható készétel
  • szénhidrátforrás
  • olcsó
  • nem tartalmaz rostokat, fehérjét, zsírt, így felszívódása gyors
  • zsírszegény
  • sós és sótlan verzióban is kapható

A puffasztott rizs hátrányai:

  • nem tartalmaz rostokat, fehérjét, így felszívódása gyors
  • szénhidrátforrás
Megosztás
Nutriversum Team

Nutriversum Team