Edzés

Szexi hát – edzéstippek és trükkök

Hogy miért fontos nekünk, nőknek a hát edzése?! Magam részéről szerintem nagyon esztétikus látvány nem csak egy férfinél, de egy nőnél is a formás hát izomzat. Ha nem rendelkezünk ezzel az izomzattal, az elég bénán tud kinézni, nem mellesleg pedig egészségügyi szempontból is nagyon fontos!

A rossz tartásnak köszönhetően előre esnek a vállak, a lapocka körüli izmok meggyengülnek, a mellek pedig megereszkednek. Ráadásul a szépen kidolgozott felsőtest optikailag keskenyebbé teheti a szélesebb csípőt. Ugye, hogy máris szimpatikusabb a hát edzés?

Testünk második legnagyobb izomcsoportja a hátizom, tehát ennek az izomnak a megdolgozására időt és energiát kell szánnunk.

Nézzük, milyen izmok vannak a hátunknál: széles hátizom, trapézizom, a delta hátsó feje és a rotátorizmok.

Alapgyakorlatok:

a hátizom szélesítésére

 • Mellhez húzás szélesen, olyan szélesen kell megfogni a rudat, hogy hogy a lehúzáskor az alkarod függőleges pozícióban legyen. ​És lehúzásnál a könyökre kell koncentrálni.
 • Tarkóhoz húzás szélesen, fogd meg a rudat szélesen itt is, lehúzáskor az alkarod függőleges pozícióban legyen. Itt a könyökre kell koncentrálni.

a hátizom alsó részeire

 • Kábeles evezés, vagy döntött törzsű evezés. A fogantyút a köldök vonalába húzzuk be, akkor fújjuk ki a levegőt, mikor behúztuk, mellet kinyomjuk, lapockákat próbáljuk csukni. Amikor kinyújtod a kezed, törekedj arra, hogy a hátizmod is megnyúljon.
 • Széles fogású húzódzkodás, ezt a gyakorlatot is hasonlóan végezzük el, mint az előzőt, csak itt most szélesen fogjuk a rudat

 

 

Amiért még nagyon fontos a hát edzése, az a gerincmerevítő izmok megerősítése, ismertebb nevén, a mély hátizmok, melynek két csoportját különböztetjük meg:

 • az egyik (felületesebb) csoport a gerinccel szinte párhuzamosan fut végig a hátunkon, a keresztcsonttól egészen a nyakunkig. Ezt szokás gerincfeszítő izomcsoportnak hívni.
 • a másik (mélyebben fekvő) réteg „karácsonyfaszerűen” tölti ki közvetlenül a csigolyák melletti kis területet, azaz lentről-oldalról húzódnak felfelé-középre. Ezek az úgynevezett rotátor izmok.

Ennek pedig megerősítésére hipernyújtás és felhúzást ajánlom, nagyobb ismétlésszámmal. Feküdj fel a gépre úgy, hogy a csípőd már lelógjon róla. Engedd előre a törzsedet és emelkedj fel, a hátizom erejét használva egészen addig, amíg a tested ki nem egyenesedik.

 

Ami hát edzésnél is nagyon fontos, a bemelegítés, mivel ha figyelmetlenül edzünk, nagyon komolyan meg lehet sérülni!

 

💪🏻 Még pár gyakorlat:

 • Mellhez húzás szűk fogással
 • Csigás letolás nyújtott karral
 • Döntött törzsű evezés
 • Felhúzás
 • T-rudas evezés
 • Fűrészelés

🕒 Mikor, mennyit?

Én minimum 4 maximum 6 gyakorlatot ajánlok hát edzésére. Ismétlésszámot aszerint határozzuk meg, hogy mi a célunk, tömegnövelés vagy szálkásítás.

Én leginkább azt ajánlom, hogyha párosítani szeretnénk edzésünket másik izomcsoporttal is, akkor erre a legalkalmasabb, hogy hozzátegyük még a bicepsz edzését is, mert igen, nekünk, nőknek is kell a karunkat formásítani, de arról majd egy következő cikkben!

Megosztás
Címke: , ,
Dávid Petra

Dávid Petra

Személyi edző, életmód tanácsadó